Radionica "Suzbijanje diskriminacije u medijskom izvještavanju"

Large_journalist

Radionice za novinarke i novinare, urednike i urednice te studente i studentice novinarstva „Suzbijanje diskriminacije u medijskom izvještavanju“  u organizaciji  Centra za mirovne studije, Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ureda Pučke pravobraniteljice i Hrvatskog novinarskog društva nastavljaju se u subotu 28.listopada i 11.studenog u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1). 

Radionice su posvećene analizi postojećih medijskih sadržaja te produkciji novih, a vodit će ih dvije novinarke koje su prepoznate po svom profesionalnom praćenju tema vezanih uz diskriminaciju i ljudska prava, Barbara Matejčić, s novinarskim iskustvom u tiskanim medijima i na internetskim portalima te televizijska novinarka Nataša Ban Leskovar.

Tijekom druge radionice, u subotu 28. listopada, analizirat ćemo pozitivne i negativne primjere postojećih pisanih i audiovizualnih medijskih sadržaja te razgovarati na koji način pristupati temama koje se tiču marginaliziranih društvenih skupina. Sudionici i sudionice na ovaj susret trebaju doći s idejom za tekst ili prilog, koji će raditi ili samostalno ili u manjoj grupi.

Na trećoj radionici u subotu, 11. studenoga, polaznici i polaznice donijet će sadržaje koje su sami pripremili, a koji se tiču marginaliziranih ili diskriminiranih društvenih skupina te će ti sadržaji biti analizirani u skladu s etičkim načelima u novinarstvu.

Barbara Matejčić slobodna je novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađuje s međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađena je za najbolje pisano novinarstvo u 2013. godini nagradom „Marija Jurić Zagorka“ (Hrvatsko novinarsko društvo, 2014.), dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" (Centar za mir, 2013.) te priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2010. (Zagreb Pride, 2011.). Autorica je narativno-novinarske knjige „Kako ste?“ u izdanju zaklade Heinrich Böll (prvo izdanje 2015., drugo 2016.). Dobitnica je nekoliko europskih stipendija za novinarski rad. 

Nataša Ban Leskovar radi na HTV-u od 1994, i HRT joj je jedini poslodavac. Uglavno se bavi unutarnjom politikom, nešto malo i vanjskom. Uređivala je i vodila vijesti, pratila političke stranke, pokrivala društvene i političke teme za redakciju unutarnje politike na HTV-u, 10 godina bila reporterka Latinice i radila reportaže o društvenim i političkim pitanjima, vrlo često o ljudskim pravima i diskriminaciji. Nakon Latinice tri godine bila je reporterka i voditeljica u Labirintu, unutarnjopolitičkom magazinu HTV-a. Trenutno je saborska izvjestiteljica. 

Svi sudionici koji budu sudjelovali na sve tri radionice dobiti će potvrdu o završenoj edukaciji.

Edukacija je financirana iz projekta „Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj – MIND THE GAP“, a svim sudionicima/ama je tijekom radionice osigurano osvježenje i ručak. Polaznicima i polaznicama edukacije koje dolaze izvan Zagreba, osiguravamo smještaj i putne troškove prijevoza, za detalje molimo da se javite na lovorka.sosic@cms.hr ili 0981898457.

 

Preporučite članak: