Poruke solidarnosti za Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije

Large_3__1_

Na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije, 21. ožujka, gotovo 700 učenika 13 osnovnih škola u Hrvatskoj poslali su svojim sugrađanima poruke solidarnosti! 

Dio je to dvogodišnjeg Erasmus+ projekta ‘Let’s play the fraternity card in Europe’ u kojem paralelno sudjeluju i učenici u Španjolskoj, Francuskoj i Poljskoj. Cilj je s učenicima raditi na temama solidarnosti, siromaštva, nejednakosti, diskriminacije, ljudskih prava te analizirati suvremene svjetske izazove i to kroz obradu fotografija i pisanje osvrta. Projekt naglašava važnost suživota različitih ideja, religija, rasa, statusnih grupa i sl. kroz jednostavnu aktivnost slanja učeničkih poruka nepoznatim ljudima u njihovoj zajednici, pomalo poput “poruka u boci”. 

Zašto 21. ožujka? Međunarodni dan rasne diskriminacije obilježava se u spomen tragičnog prosvjeda u Sharpevilleu u JAR-u 1960. godine. Mirni prosvjed protiv politika apatheida završio je policijskim nasiljem u kojem je život izgubilo 69 prosvjednika. Na ovaj je međunarodni dan važno progovarati o pitanjima rasizma, ksenofobije, isključivosti, privilegije i opresije.  
Kada govorimo o ksenofobiji u Hrvatskoj, istraživanje  CMS-a 
Zastupljenosti i indikatorima diskriminacijskih i ksenofobičnih stavova u Republici Hrvatskoj u 2017. pokazalo je kako na primjer, 2013. godine s tvrdnjom „ne osjećam se ugodno u kontaktu sa strancima koji su se doselili u Hrvatsku“ do neke se mjere slagalo 29.8 posto, dok se prošle godine s tom tvrdnjom slagalo čak 41.5 posto ispitanika.

Što nam poručuju učenici OŠ Klenovnik?

"Otvorite oči i vidite koliko djece svakoga dana ostaje bez roditelja, prijatelja i doma. Nijedno dijete to ne zaslužuje." Emili, 5. r.

 

"Potrebno se pokrenuti, pobuna je put prema pravednijem svijetu. Time nešto činimo i ostvarujemo. Riječ nemoguće ne postoji!" Lucija, 6.a

 

"Za bolju se budućnost trebamo izboriti. Tvoj glas je bitan - ti si bitan! Tvoje je mišljenje bitno! Budi početak promjene!" Luka 6. a

 

Nadamo se da će primaoci razglednica biti spremni na odgovor i uzvratiti učenicima svojim porukama! Više o aktivnostima saznajte na www.fraternity-card.eu.

Prilog SBTV-a o ovom projektu pogledajte ovdje.

Preporučite članak: