11. Tjedni IZBJEGLICAma!

Large_untitled_design__18_

U ime Koordinacije za integraciju pozivamo vas da nam se pridružite u ovogodišnjim 11. Tjednima IZBJEGLICAma! i aktivnostima koje će se događati od 10. do 28. lipnja 2024. diljem Hrvatske, a kojima će se i ove godine otvarati prostor za rasprave i dijalog te upoznavanje s temama bitnim za naše društvo u kontekstu sve većeg porasta izbjeglištva. 

Bježeći od genocida, rata i konflikata, progona i kršenja ljudskih prava u Gazi, Ukrajini, Južnom Sudanu, DR Kongu, Burundiju te drugim zemljama, sve veći broj izbjeglica traži utočište u onim državama najbližim njihovim domovima. Tamo daleko ljudi postaju izbjeglicama, od kojih samo malen broj uspijeva doći do Hrvatske koja kontinuirano propušta uspostaviti integracijske mjere dostatne ljudima koji su zauvijek napustili svoje domove. Ovdje blizu, u Hrvatskoj, već jedanaesti put zaredom zahtijevamo od države rješenja za probleme jezične barijere, pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama te svemu ostalome što se ističe i što se isticalo kroz višegodišnje napore organizacija civilnog društva, javnih službenika, izbjeglica i drugih migranata te svih zainteresiranih za živote izbjeglica u Hrvatskoj. Na tom tragu, pitamo se i što čeka više od 22.000 izbjeglica iz Ukrajine kojima će 4. ožujka 2025. privremena zaštita prestati na razini cijele Europske unije, čime će osobe izgubiti pravo boravka u Hrvatskoj koje su dosad imali po osnovi privremene zaštite.

Organizacije civilnog društva okupljene u Koordinaciju za integraciju ove 11. Tjedne IZBJEGLICAma! želi posvetiti izbjeglicama daleko i izbjeglicama blizu te otvoriti prostor za sustavno promišljanje o problemima, potencijalima za rješenja te načinima prevladavanja izazova koji kontinuirano priječe integraciju izbjeglica i lokalnih sredina u kojima nastavljaju svoje živote. 

Svi zainteresirani pozvani su da se pridruže panelima, izložbama, predavanjima, koncertima, likovnim radionicama i brojnim drugim aktivnostima o kojim više možete pročitati ovdje.

Iskoristimo ove tjedne za zajedničko upoznavanje, ali i kao priliku za zagovaranje jednakih prava i prilika za sve izbjeglice!

 

Vizual: Antonio Karača, Radnja

 

Dio aktivnosti 11. Tjedana IZBJEGLICAma! dio su projekta “Pristup uslugama, razmjena pristupa i praksi“ koji sufinanciraju Fond Europske unije za azil, migracije i integraciju i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te projekta "Zajedno za bolje" koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaji izneseni u sklopu aktivnosti su isključiva odgovornost Centra za mirovne studije te ne odražavaju stajališta donatora.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.