Strani radnici nisu roba!

Large_strani_radnici_nisu_roba___800_x_480_px_

„MUP najavio detalje zakonskih izmjena za uvoz stranih radnika“ jedan je od mnogobrojnih naslova koje u posljednje vrijeme možemo pročitati u medijima. Toliko se često govori o „uvozu stranih radnika“ umjesto zapošljavanju da smo potpuno oguglali na činjenicu da se takvim diskurzom ljude od krvi i mesa potpuno dehumanizira. 

Agencije za posredovanje pri zapošljavanju idu i korak dalje te nimalo ne skrivaju da na strane radnike gledaju kao na robu koja se uvozi i nudi na domaćem tržištu. Tako je prije nekoliko dana čak i na adresu Centra za mirovne studije stigla ponuda jedne agencije koja nudi azijske radnike te ističe prednosti svojih usluga:

  • Uštedite vrijeme i trud na pronalaženju odgovarajućih kandidata
  • Odaberite iz široke ponude KV i NKV radnika
  • Stručnost i iskustvo u zapošljavanju i upravljanju ljudima
  • Pomoć tijekom ishodovanja svih potrebnih radnih dozvola i dokumentacije
  • Brinemo se o dolasku radne snage u Hrvatsku, te pokrivamo sve troškove dolaska do zračne luke
  • Za svakog zaposlenika osiguravamo jednomjesečni probni rad kao jamstvo.

Ljude se tako nudi kao proizvode u širokoj ponudi koje možete isprobati i vratiti ako vam ne odgovaraju, a sve to još i s besplatnom dostavom! Hoće li se uskoro nuditi i dva po cijenu jednoga?

Ne čudi stoga sve više javnih primjera neljudskih uvjeta u kojima žive i rade strani radnici, kao i zgražanja nad time što žele imati socijalni život i, recimo, dočekati Novu godinu na glavnom zagrebačkom trgu. Robi nije potreban osobni prostor i socijalni kontakt, zar ne?

Ne zaboravimo: ljudi nisu roba! Strani radnici nisu roba!

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.