Ustavna tužba zbog rasne profilacije i diskriminacije na temelju rasne i etničke pripadnosti turista na zagrebačkom aerodromu

Large_untitled_design__7_

Dan uoči Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije Centar za mirovne studije je u suradnji s odvjetnicom Antonelom Sesar predao ustavnu tužbu zbog rasnog profiliranja i diskriminacije na osnovi rase na zagrebačkom aerodromu, nakon što su nadležni sudovi ovo kršenje ljudskih prava odbili uvažiti. 

Radi se o slučaju kada je prije dvije godine državljanin afričkog podrijetla sletio na zagrebački aerodrom, gdje se planirao naći sa svojom partnericom i obilježiti godišnjicu veze odmorom na Jadranu. No, umjesto ljepota naše zemlje, dočekao ga je rasizam i diskriminatorno postupanje na zagrebačkom aerodromu. Budući da se muškarac prije samog putovanja detaljno informirao o tome koji su mu sve dokumenti potrebni s obzirom na trenutne epidemiološke mjere, kod sebe je imao svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u zemlju, dokazivanje svrhe i uvjeta boravka, PCR test, potvrdu od iznajmljivača da u njegovom objektu može boraviti u svrhu samoizolacije i drugo. Unatoč tome, bio je izdvojen od ostalih suputnika koji su redom bili bijele boje kože te mu je odbijen ulazak u Hrvatsku. U odluci je stajalo kako nema potrebne dokumente za ulazak u zemlju, ali se pritom ne navodi koji dokumenti nedostaju, iako postoji za to predviđeno mjesto. Na ustrajna pitanja osobe da mu policijski službenici kažu što mu nedostaje - niti u jednom trenutku nije dobio odgovor. Pritom su policijski službenici s njim razgovarali isključivo na hrvatskom, kojeg ne razumije. Ne samo da nije dobio nikakvo objašnjenje, već je zatvoren u malenu prostoriju unutar aerodroma te su mu oduzete sve osobne stvari te je u njoj zadržan više od 15 sati bez jasnog razloga. 

Da njegova partnerica nije bila na istom aerodromu i bila više no ustrajna u ostvarivanju prava svojeg partnera, on bi u ćeliji proveo čak sedam uzastopnih dana – bez pristupa bilo kojoj usluzi, bez prozora i lišen slobode. No, njegova partnerica je kontaktirala nizozemsku vladu i uspješno je na kraju rezervirala avionske karte za Amsterdam za oboje, te pokazavši policijskim službenicima da na taj način napuštaju zemlju, uspjeli su otputovati u Nizozemsku gdje nisu imali nikakvih problema pri ulasku.

Nije bilo objektivnog niti razumnog opravdanja da se ova osobi odbije ulazak u zemlju, a osobito da mu se ograniči sloboda. Ovakvo arbitrarno i nezakonito postupanje motivirano je stoga etnicitetom i rasom turista koji je u Hrvatskoj želio provesti odmor. 

Krajem svibnja 2021. godine Centar za mirovne studije stoga je pružio podršku ovom mladom paru te smo, u suradnji s odvjetnicom, pokrenule upravni postupak kako bismo se zajedno suprostavile rasizmu kojem je mlada osoba iz Južnoafričke Republike bila izložena i zbog kojeg mu je onemogućeno provesti odmor u našoj zemlji. 

No, ni Upravni sud ni Visoki upravni sud nisu uzeli u obzir navode i argumente osobe koja je na zagrebačkom aerodromu proživjela rasizam, a Upravni sud u Zagrebu odbio je provesti dokazni postupak i nije saslušao partnericu kao svjedokinju događaja. Također, iako se i u presudama spominje kako su osobi nedostajali dokumenti, ni u njima se ne navodi se o kojim se dokumentima radi. Najviše zabrinjava to što se  u presudama argumenti vezani uz diskriminaciju paušalno odbacuju, navodeći kako se ponašanje ne može okarakterizirati kao diskriminatorno. 

Ustavna se tužba poziva na višestruka kršenja ljudskih prava zajamčenih Konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom RH, te se nadamo da će Ustavni sud ispraviti nepravdu učinjenu ovom mladom paru i osigurati da naša zemlja doista bude turistička, a ne rasistička.

 

Foto: Canva/Pashalgnatov

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.