[CMS PODNIO KAZNENU PRIJAVU] Koja je poveznica policije i naoružanih nasilnika u crnom?

Large_dorh_2

Centar za mirovne studije danas je podnio još jednu kaznenu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje da su krajem svibnja pet sati krvnički mučili, ponižavali i nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. 

O tome svjedoče petorica izbjeglica s teškim ozljedama, od kojih su jednom počinitelji slomili obje ruke i nogu, a zastrašujuće je da je povod ovog nečovječnog postupanja najvjerojatnije upravo boja njihove kože i pripadnost ranjivoj izbjegličkoj populaciji.

 

Naime, osmero naoružanih muškaraca u neoznačenim crnim odorama i s fantomkama na glavi, koji prema opisu koje su dale žrtve vjerojatno pripadaju ili specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji “Koridor” MUP-a, nečovječno su postupali prema osobama u potrazi za zaštitom. Naoružani muškarci u crnom su izbjeglice zavezali za stabla, pucali iz pištolja u blizini njihovih ušiju i pokraj njihovih nogu, premlaćivali ih svime što im se našlo pri ruci te im pod prijetnjom smrću uzeli sve stvari, a na kraju ponižavajuće postupali tako što su trljali majonezu, kečap i šećer u rane koje su im prethodno zadali. Zatim su četvorici policajaca prepustili izbjeglice, od kojih mnogi zbog teških ozljeda nisu mogli hodati te su ih policajci dalje nezakonito protjerali u BIH.  

 

Iz svjedočanstva se raspoznaje suradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje od DORH-a da utvrdi kakav je to oblik suradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a. Posebno je važno uzeti u obzir iskaze policajaca koji govore o policijskoj operativnoj akciji Koridor, opis čijih akcija odgovara opisu ovog slučaja, ali i prijašnjim svjedočanstvima izbjeglica. Ovo je nažalost tek jedan u nizu slučajeva o kojima kontinuirano izvještavaju organizacije civilnog društva, mediji, Pučka pravobraniteljica i međunarodne institucije. Upravo ti izvještaji, fotografije, video materijali te brojna svjedočanstva žrtvi i hrvatskih policajaca ukazuju na sistematsku narav ovih nečovječnih praksi, dok izostanak učinkovitih istraga pokazuje nebrigu za ljudske živote i za vladavinu prava u Hrvatskoj. Unatoč tome, ministar Davor Božinović i dalje ostaje na čelu resora u kojem se događaju ovakva teška kršenja ljudskih prava. 

 

Na osnovanu sumnju za kršenja ljudskih prava koja nisu istražena referirao se nedavno i Upravni sud u Sloveniji ističući kako upravo dokazi prikupljeni u posljednjih četiri godine o premlaćivanjima, krađama, mučenju i nasilnom, nezakonitom protjerivanju izbjeglica i drugih migranata iz Hrvatske nikad nisu opovrgnuti. 

Stoga, Centar za mirovne studije poziva DORH da provede učinkovitu i neovisnu istragu za ova kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i za vjerojatnu organiziranost ovakvih praksi - te sankcionira počinitelje.

 Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.