Slučaj „uhićenja u Orašju“: Uloga sigurnosno-obavještajnih agencija je razotkrivanje, a ne prikrivanje!

Large_fah-h2153086

Centar za mirovne studije (CMS) drži neprihvatljivim dio izjava Predsjednice RH i javnih dužnosnika RH koji primarno optužuju Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) za propuste u slučaju „uhićenja u Orašju“. 

Naime, iz takvih izjava stvara se dojam je dužnost SOA-e, ali i VSOA-e bila da rade na prikrivanju dokaza, prikrivanju osumnjičenih osoba i ometanju istraga oko počinjenih ratnih zločina od strane državljana Hrvatske – takvo djelovanje SOA-e i VSOA-e bilo bi nezakonito i usmjereno protiv nacionalnih interesa Hrvatske. Ukoliko postoje indicije, ali i dokazi kojima se potvrđuju propusti u djelovanju sigurnosno – obavještajnih agencija, CMS apelira da se provedu prikladne istrage!

Iz cijelog se slučaja može iščitati kako je do propusta sigurnosno-obavještajnih agencija moglo doći u istrazi o eventualnoj politizaciji rada istražnih i tužilačkih tijela, a takve istrage spadaju u djelokrug rada sigurnosno-obavještajnih agencija. Ikakva vrsta političkog pritiska, bilo na državno odvjetništvo Hrvatske, bilo na tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, je neprihvatljiva te suprotna zakonima. 

Nemojmo smetnuti s uma da nitko ne propituje činjenicu da su se ratni zločini dogodili. Jedan od ključnih nacionalnih interesa Hrvatske mora biti procesuiranje svakog počinjenog ratnog zločina kroz depolitizirane istrage. Kao građani ove zemlje očekujemo da sigurnosno-obavještajne agencije pomažu i surađuju na razotkrivanju ratnih zločina i na razotkrivanju političkih utjecaja na istrage vezane uz ratne zločine, a ne na prikrivanju ratnih zločina i politizaciju istraga.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.