Neprihvatljivo uplitanje politike u sigurnosni sektor

Large_file9451265744712

Centar za mirovne studije (CMS) upozorava na niz zabrinjavajućih odluka kojima se dovodi u pitanje neovisnost sigurnosnog sektora u Hrvatskoj, kao i poremećaj balansa njegove kontrole.

Odluka Predsjednice RH o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića, bez javnosti predstavljenih čvrstih dokaza o povredi Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i bez javnosti poznate činjenice tko je i je li napravio istragu o navodnom kršenju spomenutog zakona, upućuje na to da se ovdje radi o političkoj čistki. 

Politika ponovno želi snažno utjecati na rad sigurnosno-obavještajnog sektora što je pogubno za samo djelovanje tog sektora, za demokraciju u Hrvatskoj i u konačnici za sve nas – građane Hrvatske. CMS poziva Predsjednicu da javnosti odmah predoči dokaze prema kojima je došlo do povrede Zakona temeljem kojih u Vladu uputila Odluku o smjeni ravnatelja SOA-e, a premijera Oreškovića da bez čvrstih dokaza ne supotpisuje ovu odluku.

Istovremeno, jučer je vladajuća koalicija odbila u Hrvatskom saboru prihvatiti kandidata oporbe Ranka Ostojića na mjesto predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te time prekršila demokratsku praksu kojom se pokušava osigurati ravnoteža nad nadzorom sigurnosnog sustava u Hrvatskoj. Želja za političkom kontrolom nad sigurnosnim sustavom suprotna je ustavnim vrijednostima i direktno ugrožava nacionalnu sigurnost zemlje. Sustav koji je godinama bio preopterećen političkim utjecajem te koji se polako, ali dosljedno počeo depolitizirati, sada se naprasito želi vratiti pod strogu političku kontrolu. 

Hrvatska se, nakon osam godina mukotrpnog rada za pridruživanje EU, ovim potezima sve više odmiče od stečenih standarda liberalne demokracije, a sve više približava zemljama koje su izložene ozbiljnim kritikama zbog svog ne-demokratskog ponašanja, poput Mađarske i Poljske, kao predvodnicama trendova derogiranja vladavine prava i kršenja ljudskih prava. CMS poziva vladajuće da ne pokušavaju utjecati na neovisnost sigurnosnog sustava Hrvatske jer je to, kao i neovisnost civilnog društva, medija i pravosuđa preduvjet demokratskog društva. 

 

FOTO: Morguefile

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.