Aktivistkinji CMS-a odšteta zbog prisluškivanja: Neovisan nadzor nad sigurnosnim službama ključan za utvrđivanje povrede ljudskih prava

Large_prislu_kivanje_hina

Zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) provodila nad aktivistkinjom Centra za mirovne studije (CMS) Sandrom Benčić i kojom joj je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja, Republika Hrvatska mora joj isplatiti odštetu od 20.000 kuna prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Ova presuda donijeta u petak, 30. rujna, predstavlja dokaz kako nezakonite provjere uzrokuju povrede prava osobnosti i da građani u takvim situacijama mogu tražiti odštetu.

CMS podsjeća kako je Sandru Benčić SOA nezakonito provjeravala u razdoblju između 17. studenog 2006. i 2. siječnja 2007. nakon što se kandidirala za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva. Ovom presudom potvrđena je odluka Ustavnog suda koji je u svibnju 2014. utvrdio da je sigurnosna provjera provedena nezakonito, odnosno da je izostao sudski nadzor, da se ne zna tko ju je i kada provodio te koji su podaci njome prikupljeni. Inače, na čelu SOA-e tada se nalazio Tomislav Karamarko. CMS naglašava kako u ovom, ali i drugim slučajevima upravo bez Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ne bi bilo moguće saznati provjerava li SOA građane nezakonito niti pokrenuti sudski postupak o tome.

Stoga, CMS podsjeća i na važnost uspostave učinkovitog građanskog nadzora sigurnosnih službi radi dodatnog neovisnog mehanizama zaštite građana. Mišljenje Vijeća za građanski nadzor u slučaju Sandre Benčić bilo je ključno da se utvrdi povreda ljudskih prava. Porazno je da građanski nadzor već duže vrijeme nije konstituiran unutar Hrvatskog sabora te da službe, pogotovo u današnje vrijeme kada pod kapom zaštite od terorizma vlasti olako brišu granice (ne)sigurnosti, rade bez učinkovitog građanskog nadzora. Građani trebaju imati sustavan i neovisan nadzor nad sigurnosnim službama, kako sigurnosne službe ne bi nastavile vršiti ovakve nezakonite nadzore nad građanima.

Ovim putem Sandra Benčić i CMS se zahvaljuju i odvjetnici Ines Bojić za vođenje ovog postupka.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.