Ostvarivanje prava manjina: integracija ili sukob i podjela?

Large_p1040680

Drugog vikenda u listopadu, u sklopu projekta Polling voices - Citizens debate and advocate for sustainable social change, dvadesetak građana iz Hrvatske razgovaralo je o temi ponekad izazovnog suživota nacionalnih manjina i većine u Hrvatskoj.  

Tko je gledao "Život na sjeveru", scena će mu biti poznata - stanovnici jednog aljaškog gradića se po potrebi nalaze kako bi raspravili stvari koje ih se sve tiču (danas bi rekli, od javnog interesa). Samo se jedan izdvaja po statusu i ekonomskoj nadmoći, ali ni to mu ne pomaže ako se nitko s njim ne slaže - i on je naposljetku tek samo član te zajednice.

Na tragu ovakvih okupljanja građana koja sežu do grčkih polisa, razvijaju se i modeli participativne demokracije poput deliberacijske demokracije koja nam je poslužila kao metodološki okvir za raspravu o temi oko koje se u nekim dijelovima naše zemlje i dalje lome koplja. 

Metoda predstavlja pokušaj da se istraživanja javnog mnijenja i rasprave u kojima sudjeluju građani koriste na nov i konstruktivan način: ona uključuje građane birane kao reprezentativni uzorak u rasprave o važnim političkim pitanjima, a ključni moment je da osim rasprave građani dobivaju stručne informacije o pitanju o kojem se raspravlja te političke poglede svih zainteresiranih strana. Ovoga puta stručni panel predstavljali su Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Sabora RH, prof. dr. Snježana Vasiljević, s Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Aneta Lalić (nevladina organizacija Srpsko narodno vijeće), Vladimir Iljkić iz civilne incijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, prof. Hrvoje Klasić s Katedre za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof. Milorad Pupovac, zastupnih Hrvatskog Sabora te Ljubomir Mikić iz vukovarske organizacije Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć. Navedeni su odgovarali na pitanja iz publike koja se se ticala nacionalnih manjina u specifično hrvatskom kontekstu u kojem je sukob iz 1990ih i dalje čini se presudan faktor kada npr. razgovaramo o vidljivosti najveće nacionalne manjine, one srpske, u hrvatskom društvu. Zaključke ovog vikenda moći ćete do studenog pročitati na našim stranicama, kada izađu u obliku policy preporuka za donositelje odluka i širu javnost.

Ovim se putem želimo zahvaliti svim stručnjacima koji su odvojili vikend kako bi bili s nama, profesorici Ani Matan s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koja prati cijeli proces, te moderatorima, članovima Hrvatskog debatnog društva: Davidu Bankoli, Luki Ostojiću i Dinu Parađini. 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.