Edukacija o društvenoj reviziji

Large_revizija

Centar za mirovne studije organizira 27. i 28. lipnja u prostorijama Kuće ljudskih prava (Selska cesta 112 a) edukaciju o društvenoj reviziji.

Društvena revizija (social audit) je proces koji obuhvaća razumijevanje, mjerenje, izvještavanje i unapređenje društvenog i etičnog djelovanja javnih i državnih tijela i institucija, a njezina je svrha jačanje društva jer naglašava potrebu za njihovom odgovornošću i transparentnošću.

Edukaciju o društvenoj reviziji kroz koncept i metodologiju vidimo kao jedan od koraka u doprinosu povećanja otvorenosti i transparentnosti u korištenju javnih dobara te praksi upravljanja javnom imovinom. Obzirom na važnost i djelokrug rada tijela državne uprave, važno nam je uključiti građane, organizacije civilnog društva, medije i istraživačke organizacije te stručnjake u praćenju praksi upravljanja javnom imovinom koju provode tijela državne uprave.

Pod pojmom revizija uobičajeno podrazumijevamo financijsku reviziju čiji je glavni cilj dobiti sliku o ekonomičnosti i financijskoj učinkovitosti pravnog subjekta. Za razliku od toga, društvena revizija je proces koji nadilazi ova područja jer ona daje sliku o utjecaju specifičnih aktivnosti javnih i državnih tijela i institucija na određene dijelove društva. Uobičajena je funkcija države i njezinih popratnih institucija da omoguće državu blagostanja. Ovo nastoje postići poboljšanjem kvalitete života svojih građanki i građana putem poboljšanja standarda u zdravstvu, obrazovanju, dohotku i sl. Načini kojima će ove ciljeve postići i u kojoj su mjeri oni postignuti, predmet su društvene revizije.

 

Program edukacije o društvenoj reviziji

 

– voditeljica edukacije Sunčana Glavina Petričević –

 

trenerica i savjetnica, stručnjakinja za financije i vrednovanje/procjenu organizacijskog utjecaja, s dugogodišnjim iskustvom u financijskom izvještavanju i računovodstvu u različitim sektorima i različitim područjima

 

Ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

 

9.00 – 17.00 sati

Utorak, 28. lipnja 2016.

 

9.00- 14.00 sati

 

Društvena revizija

 

Osnovni pojmovi, kontekst i koncept

 

Koraci u društvenoj reviziji – teorija:

  • definiranje opsega,
  • identificiranje dionika,
  • definiranje područja i prikupljanje podataka,
  • analiza i verifikacija podataka, izvještaj o društvenoj reviziji

Društvena revizija u praksi

 

Koraci u društvenoj reviziji kroz praktični primjer:

 

  • definiranje opsega,
  • identificiranje dionika,
  • definiranje područja i prikupljanje podataka,
  • analiza i verifikacija podataka, izvještaj o društvenoj reviziji.

 

Prijave primamo zaključno do četvrtka, 23. lipnja do 17 sati Juliji Kranjec na email: julija.kranjec@cms.hr.

 

Ova edukacija nastala je uz finacijsku podršku Europske unije, u okviru IPA projekta „Javni interes nije na prodaju – PINS II“. Za sadržaj je isključivo odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.

 

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.