Mladi i izgradnja mira - međunarodna konferencija

Large-noimage

U Donjoj Stubici počela je međunarodna konferencija o ulozi mladih u izgradnji mira. Okupili su se mladi iz 16 zemalja kako bi raspravljali o pozitivnim primjerima izgradnje mira, kao što je uspješna mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.
Četverodnevnu konferenciju u Termama Jezerčica priredio je Centar za mirovne studije u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske, Centrom za suočavanje s prošlošću - Documenta i španjolskim vijećem mladih.

Video

Konferenciju je otvorio predsjednik Stjepan Mesić. Nakon svakog rata treba se suočiti s njegovim strahotama, rekao je predsjednik Stjepan Mesić te dodao kako u ujedinjenoj Europi više neće biti motiva za rat jer neće biti granica, i nitko se, poput Miloševića, neće moći koristiti pravima nacionalnih manjina kao izgovor za ratovanje.

Podsjetio je da je iza nas krvavi i brutalni rat pa se postavlja pitanje možemo li na ovim prostorima uspostaviti mir koji će biti dugotrajan. Podsjetivši na povijest ratova Njemačke i Francuske zbog teritorija, istaknuo je kako je ideja zašto bismo ratovali za teritorij, idemo otvoriti granice i surađivati dovela do procesa udruživanja koji će i završiti s europskim konačnim udruživanjem. Podsjetio je i na nedavne strahote u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i u susjednoj BiH, ističući pritom zločine u Vukovaru i Srebrenici. Nakon milijunskih žrtava u 2. svjetskom ratu, tko bi povjerovao da će netko krajem 20. stoljeća u bolnici zarobiti 300 bolesnika i ranjenika i likvidirati ih. Ili, je li itko mislio da je moguće da netko da uđe u zonu koja je pod nadzorom međunarodnih snaga i ubije osam tisuća ljudi na pravdu Boga. Sve se to dogodilo jer motiv za rat nije bio isključen, rekao je Mesić.
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.