Poziv na raspravu: Slučaj Sirije – posljedice vojne intervencije i prilike za izgradnju mira

Large_hrvoje_ivancic_sirija_1__1_

Program Mirovnih studija Centra za mirovne studije i Klub Studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju raspravu Slučaj Sirije – posljedice vojne intervencije i prilike za izgradnju mira.

Kompleksnost društveno-političke i ratne situacije u Siriji nameće brojna pitanja o trajnosti i mogućnostima prekida ovakvog dugotrajnog i razornog sukoba u kojemu sudjeluje više strana. Uspostavljeno primirje mnogima je donijelo privremeni mir, međutim mnogi upozoravaju kako je ono samo put ka počecima novoga sukoba i još većim podjelama unutar sirijskoga društva. Do sada je u Siriji živote izgubilo oko 400.000 osoba, a više od 11 milijuna izbjeglica napustilo je svoje domove. Gotovo polovica njih su izvan Sirije, dok je veći broj njih u Siriji - pod prijetnjom nove nestabilnosti i daljnjeg progona. U potrebi za iskazom solidarnosti prema žrtvama rata te pružanju otpora militarizacijskim političkim akcijama, pitamo se kakve će trajne posljedice rat i vojne intervencije ostaviti u Siriji? Osim toga, promišljamo koje su prilike za izgradnju mira u Siriji te kakav oblik etične podrške pružiti, temeljem iskustva izgradnje mira u post-ratnoj Hrvatskoj i post-jugoslavenskim zemljama!?

Stoga, program Mirovnih studija Centra za mirovne studije i Klub Studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju raspravu Slučaj Sirije – posljedice vojne intervencije i prilike za izgradnju mira. Rasprava će se održati na Fakultetu političkih znanosti, Lepušićeva 6 (Dvorana A), u utorak 15. ožujka od 19.00 do 21.00 sat.

Na raspravi govore:

  • Hrvoje Ivančić, novinar s nedavnim iskustvom boravka u Siriji (www.hrvojeivancic.com), 
  • sirijski aktivist/kinja koji/a radi na izgradnji civilnog društva u Siriji (ime ćemo potvrditi naknadno),
  • Goran Božičević, mirovni aktivist i osnivač Centra za mirovne studije. 

Raspravu će moderirati Emina Bužinkić i Gordan Bosanac, aktivisti Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli. Detalje pogledajte i na Facebook eventu. Vidimo se!

FOTO: Hrvoje Ivančić

 

Mirovni studiji su interdisciplinarno područje koje se oslanja na postojeću teoriju i direktna iskustva aktivista kako bi se: (1) shvatili uzroci nasilnih sukoba, (2) razvili pristupi za razumijevanje i zaustavljanje nasilja, rata i teških kršenja ljudskih prava, (3) izgradio pozitivan, održiv mir – pravedne strukture i društva koja imaju snage odupirati se direktnom i strukturnom nasilju, isključivanju, nejednakosti i usmjerena su na suradnju i solidarnost. Mirovni studiji CMS-a usko povezuju obrazovanje, istraživanje i aktivizam, prostor su analize, kritičkog propitivanja i dijaloga o prošlim, aktualnim i potencijalnim sukobima u društvu, a kroz artikuliranje postojeće aktivističke prakse i rada na društvenoj promjeni educiraju i osnažuju sudionike i sudionice za prepoznavanje i razumijevanje strukturnog nasilja i promjenu nejednakih odnosa moći, potiču samoorganiziranje i organiziranje građana, suradnju i solidarnost za društvenu promjenu. Kao neformalni program obrazovanja provode se pri Centru za mirovne studije u kontinuitetu od 1997. godine. Od 2015. jedan su od programa Mirte – ustanove za mirovno i aktivističko obrazovanje odraslih.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.