Otvaranje 5. Postjugoslavenske mirovne akademije

Large_logo_bhs

U velikom amfiteatru Franjevačkog studentskog doma u Sarajevu, Zagrebačka 18, 23. 7. u 9:30h svečano će biti otvorena 5. postjugoslovenska mirovna akademija (PJMA). Na otvaranju, prisutnima će se obratiti organizatori Postjugoslavenske mirovne akademije te voditelji  ovogodišnjih kurseva: Tonči Kuzmanić, voditelj kursa Politika, moć i nejednakost; Svjetlana Nedimović, voditeljica kursa Uloga historijske istine u transformaciji sukoba i Jayne Docherty, voditeljica kursa Strategic Peacebuilding (Strateška izgradnja mira). 

Na istom mjestu, 26. 7. od 16 do 18:30h, kao dio PJMA otvoren i za širu javnost, održat će se i zajednička sesija pod nazivom Angažirana umjetnost i izgradnja mira. Učesnici na sesiji su: Đorđe Balmazović, umjetnik iz Beograda, Adela Jušić, umjetnica iz Sarajeva, i Husein Oručević, umjetnik iz Mostara. Sesiju će moderirati Samra Dizdarević.


 

 O Postjugoslavenskoj mirovnoj akademiji

PJMA edukacijski je program koji se održava svake godine u julu mjesecu u Sarajevu. Sastoji se iz tri kursa a na svakom od njih tematizuje se neka od tema koje su na polju izgradnje mira u datom momentu od velikog značaja. Voditelji kurseva su renomirani intelektualci, kao takvi prepoznati unutar polja izgradnje mira ili srodnih polja. Što se tiče polaznika, PJMA je otvorena za sve zainteresirane iz polja izgradnje mira od 21 ili više godina. PJMA održava se u organizacije Fondacije Mirovna akademija i o njoj možete više saznati na stranici Fondacije: www.mirovna-akademija.org.

 O učesnicima sesije

Đorđe Balmazović dio je beogradske umjetničke grupe Škart a također je i jedan od osnivača iste sa Draganom Protićem. Grupa je počela s radom 1990. i period od 22 godine njihovog postojanja ispunjen je nizom izuzetno zanimljivih i angažiranih umjetničkih akcija od kojih svakako treba izdvojiti Pesničenje – trening aktivne poezije te istaknuti predstavljanje Srbije na 12. Venecijanskom bijenalu arhitekture, 2010. godine s projektom Klackalište – poligon neravnoteže.

Husein Oručević jedan je od utemeljitelja OKC-a Abrašević u Mostaru a osim kroz umjetnost angažiran je i kroz javnu riječ, političke analize, na medijskom polju općenito te na polju feminizma.

Adela Jušić je umjetnica čiji je umjetnički angažman (u najvećoj mjeri radi se o video radovima) gotovo nerazdvojiv od društvenog angažmana, najčešće feminističkog. Svi spomenuti umjetnici višestruko su nagrađivani te renomirani u internacionalnim okvirima.

 

PR/FMA

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.