„Razvojna suradnja mora početi s prvim ispaljenim metkom”

Large_201507_croatia_summit_gordan_bosanac_2

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos istaknula je na početku rasprave završnog panela Croatia Foruma 2015. u subotu 11. srpnja 2015. "Naučene lekcije: skrivene opasnosti i rješenja", kako je hrvatsko iskustvo u pružanju i primanju razvojne pomoći neprocjenjivo te da mali donatori poput Hrvatske pažljivije upravljaju razvojnim sredstvima, no ujedno je upozorila na činjenicu da u svijetu danas manjka strategija institucionalizacije neposrednih iskustava u obliku trajnoga znanja.

Podsjetivši na obljetnicu stradanja u Srebrenici, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević u svojem se izlaganju osvrnuo na nedavno usvajanje Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, opisavši proces njegova donošenja kao težak, ali važan korak ka uključenju ženskih žrtava u napore za pravno priznanje koji već postaje modelom za druge zemlje u postkonfliktnom razdoblju. Njegov je apel za uključenje žena u razvojni proces istaknula i brigadna generalica Gordana Garašić, čije iskustvo u radu na integraciji žena u civilnome društvu u procesu oporavka u Afganistanu ukazuje na neizostavnu ulogu ženske polovice svjetskog stanovništva u razvojnoj suradnji.

Do uspona ISIS-a nikada ne bi došlo da je zapad reagirao protiv režima Sadama Huseina, kazala je načelnica odjela za europske poslove iračkog ministarstva vanjskih poslova Safia Al-Suhail, iskoristivši svoje izlaganje da bi upozorila na egzistencijalnu prijetnju koju njezinoj zemlji i susjedstvu predstavlja radikalna teroristička skupina, protiv koje se, rekla je, valja boriti i kulturnim i vojnim sredstvima.

Osamdeset i šest posto izbjeglica u svijetu boravi u zemljama u razvoju, podsjetio je predstavnik ureda UNHCR-a u Zagrebu Terence Pike, naglasivši kako hrvatsko iskustvo u zbrinjavanju velikog broja izbjeglica u jeku sukoba u zemlji predstavlja vrijedne smjernice za brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka koje se upravo nose s tim problemom.

Ulaganje u zdravlje, obrazovanje i boljitak djece u kriznim situacijama pritom je nužan preduvjet izgradnje stabilnosti u budućnosti, istaknula je predstavnica ureda UNICEF-a za srednju i istočnu Europu Lesley Miller, a svako propušteno ulaganje ujedno je i propuštena prilika, s čime se složila i viša koordinatorica programa regionalnog ureda UNDP-a u Istanbulu Elena Panova.

Važnosti ulaganja dotakli su se i voditelj ureda Svjetske banke u Zagrebu Carlos Piñerúa i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić, koji su naglasili kako su za oporavak zemalja pogođenih sukobom i razvoj zemalja nižeg dohotka potrebna nova radna mjesta i uključiv rast privatnog sektora.

Učinci razvojne pomoći izgubljeni su bez dijaloga s lokalnom zajednicom, složile su se Efka Heder, ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe i sestra Ana Uložnik, misionarka sirotišta „Kardinal Alojzije Stepinac” na Haitiju, dodavši da je pri dodjeli razvojne pomoći nužno promatrati svaku zemlju i regiju zasebno.

Posebnosti lokalnih kulturnih značajki u razvojnoj suradnji naglasili su i predstavnici dubrovačke islamske zajednice i zagrebačke židovske zajednice, Salkan ef. Herić i Sanja Tabaković, koji su ustvrdili da su preduvjet za partnerstvo snažne i transparentne institucije i vladavina prava.

„Razvojna suradnja mora početi s prvim ispaljenim metkom”, naglasio je predsjednik CROSOL-a Gordan Bosanac, dodavši da je u nošenju s krizama i procesu oporavka ključan pravodoban angažman države u suradnji s civilnim društvom.

Direktor slovenskog Instituta za afričke studije Eyachew Tefera u svojem se izlaganju osvrnuo na postkolonijalni proces izgradnje državnih institucija u suradnji sa zemljama donatorima i podsjetio na potrebu za borbom protiv ksenofobije u Europi.

„Nedjelotvornost je veći problem u razvojnoj suradnji od korupcije”, rekao je profesor Igor Pellicciari sa Sveučilišta u Salernu, zaključivši kako razvojnoj zajednici tek predstoji razdoblje definiranja institucionalnog okvira za razmjenu stručnih znanja o uspješnim strategijama suradnje, što će omogućiti i njihovo sustavno ocjenjivanje.

Panel je moderirao zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za međunarodnu suradnju i razvoj Europske komisije Marcusa Cornara.

Autor: MVEP

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.