Zaštita zviždača nije potpuna bez psihosocijalne podrške

Large_celebrate-whistleblowers-600

Iako Kuća ljudskih prava Zagreb, GONG i Centar za mirovne studije načelno pozdravljaju Vladin Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, ističemo da je prekršena procedura pripreme zakona, kao i da njegov sadržaj ima ozbiljne nedostatke zbog kojih neće dovesti do željenih promjena u zaštiti zviždača u Hrvatskoj.

Naše su organizacije godinama zagovarale donošenje zasebnog zakona o zaštiti zviždača kao značajnog koraka prema stvaranju sveobuhvatnog i učinkovitog mehanizma borbe protiv korupcije i ostalih nepravilnosti. Iako smo bili aktivno uključeni u sam proces izrade Nacrta prijedloga zakona sudjelovanjem KLJP-a u Radnoj skupini koja je pripremala Nacrt, ostali smo nemalo iznenađeni tekstom zakonskog prijedloga koji je Vlada danas usvojila.

 

Ponajprije, upozoravamo da je Nacrt prijedloga zakona na današnju sjednicu Vlade uvršten bez objavljivanja izvještaja o provedenom eSavjetovanju, što je suprotno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Zakonu o pravu na pristup informacijama te poslovnicima Vlade i Sabora. Ovakav postupak Vlade narušava samu bit savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, proizvodi pravnu nesigurnost te u konačnici podriva i samu vladavinu prava.

 

Osim toga, u Nacrtu prijedloga zakona koji je usvojen na današnjoj sjednice Vlade izbačena je odredba o pružanju psihosocijalne podrške zviždačima iako je prijašnji Nacrt prijedloga zakona koji je upućen na eSavjetovanje to predviđao.

 

Smatramo kako se izostavljanjem ove odredbe u bitnome oslabljuje sustav zaštite zviždača te izražavamo zabrinutost da time zakon neće ispuniti svoju temeljnu ulogu, a to je zaštita i podrška prijaviteljima nepravilnosti. Podsjećamo da je osiguravanje načina i oblika pomoći prijaviteljima nepravilnosti bitan preduvjet za ohrabrivanje i poticanje zviždača da nepravilnosti i prijave, što navodi i Preporuka Vijeća Europe o zaštiti zviždača CM/Rec(2014)7.

 

Pozivamo Vladu da tijekom predstojeće saborske procedure amandmanom na prijedlog zakona ispravi grešku i vrati odredbu o psihosocijalnoj pomoći te time omogući izgradnju adekvatnog i sveobuhvatnog sustava za zaštitu prijavitelja nepravilnosti u Hrvatskoj.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.