SRAMOTA ZA HRVATSKU: Međunarodna institucija kojom predsjedava upozorila vlasti zbog kršenja ljudskih prava

Large_dunja-mijatovic-001

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava uputila je premijeru Andreju Plenkoviću pismo kojim izražava zabrinutost zbog navoda o kolektivnom protjerivanju migranata i nasilju te drugim zločinima koje su počinili policijski službenici. 

 

Povjerenica Dunja Mijatović u svom je dopisu Premijeru ukazala na dosljedne i utemeljene informacije o protjerivanju migranata iz Hrvatske u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu te sistemskom nasilju prema najosjetljivijim skupinama, o čemu već mjesecima upozoravaju organizacije koje se bave pravima izbjeglica. 

Ovo upozorenje dolazi upravo u trenutku kad Hrvatska predsjedava Vijećem Europe, međunarodnom institucijom čija je misija jačanje demokracije, zaštita ljudskih prava i pravne države u Europi. Vijeće je u ovom razdoblju posebno angažirano u borbi protiv svih oblika netolerancije i diskriminacije pod geslom „živjeti zajedno u Europi 21. stoljeća“, pri čemu osobitu pažnju pridaje zaštiti ljudskih prava osjetljivih društvenih skupina poput Roma, izbjeglica, migranata i LGBT osoba. Istovremeno, Hrvatsku, koja u razdoblju predsjedavanja ima priliku promovirati se kao zemlja koja poštuje ova načela, institucije Vijeća upozoravaju na kršenje ljudskih prava  i nepoštivanje međunarodnih pravnih normi. 

Iako su mnoge institucije, organizacije i mediji progovarali o ovim sramotnim nezakonitim praksama, ovo je do sada najviša instanca koja je javno upozorila Premijera da upravljanje migracijama mora biti u skladu s vladavinom prava i obvezujućim međunarodnim pravnim principima. To je posebice istaknuto u kontekstu Europske konvencije o ljudskim pravima koja zabranjuje torturu i nečovječno te ponižavajuće postupanje, kao i kolektivno protjerivanje ljudi koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu.

Nakon višemjesečnih upozorenja, tisuća žrtava, a i kampanja zastrašivanja te kriminalizacije onih koji su o ovoj temi javno govorili, sada i jedna od najrelevantnijih institucija za zaštitu ljudskih prava u Europi upozorava hrvatske vlasti. Tražimo od MUP-a da prestane s ovom praksom i da se svi krivci sankcioniraju te se nadamo da MUP sada neće insinuirati upletenost Dunje Mijatović u organizirano krijumičarenje ljudi, kao što je to do sada radio svima koji su na ovo upozoravali.

Vrijeme je da se hrvatske vlasti prestanu praviti da se ništa ne događa, da preuzmu odgovornost, provedu učinkovite istrage te prestanu kršiti ljudska prava!

 

Foto: coe.int

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.