Europski sud za ljudska prava po treći puta poziva MUP da ukine detenciju obitelji poginule djevojčice Madine

Large_tovarnik_photo_n1

Europski sud za ljudska prava po treći put je u petak 11. svibnja 2018. donio privremenu mjeru u kojoj i ovoga puta Vladu RH eksplicitno poziva da obitelj šestogodišnje djevojčice Madine, koja je poginula pri ilegalnom protjerivanju iz Hrvatske, smjesti u uvjete koji su primjereni za djecu. 

 

Iako je MUP pokušao uvjeriti sud da uvjeti u detencijskom centru u Tovarniku jesu adekvatni za djecu, Sud očito nije povjerovao tvrdnjama MUP-a te je prihvatio argumente odvjetnice obitelji da je obitelj u Tovarniku de facto u zatvoru, za što ne postoji više pravno utemeljenje te pozvao Vladu RH da to stanje promijeni. Posebno nema utemeljenja da se djeca, Madinina braća i sestre, drže u zatvorskim uvjetima, ističe Europski sud. Sud također očekuje da MUP neće arbitrarno deportirati obitelj iz Hrvatske. 

Udruge Centar za mirovne studije i Are you Syrious? pozdravljaju treću uzastopnu privremenu mjeru suda te pozivaju MUP da, kao što je nakon aktivnosti Europskog suda napokon dozvolio odvjetnici obitelji da stupi u kontakt s obitelji, odmah postupi po nalogu suda i smjesti obitelj u uvijete koji odgovaraju potrebama djece – tj. da obitelj pusti iz de facto zatvorskih uvjeta u Tovarniku u prihvatilište otvorenog tipa. 

S obzirom na to da je prema saznanjima udruga najmanje još jedna obitelj tražitelja azila trenutno zatvorena u Tovarniku, zbog čega postoji opravdana bojazan da su im prekršena osnovna ljudska prava, CMS i AYS očekuju da MUP dosljedno provede mjere na koje poziva Europski sud prema svim obiteljima i pojedincima koji su zatražili azil u RH, a koji se trenutno nalaze u neprimjerenoj ili nezakonitoj detenciji.   

Naime, obitelj poginule Madine, nakon što je 22. ožujka 2018. ušla u RH i zatražila azil, MUP je odmah zatvorio u Prihvatni centar za strance Tovarnik te manipulacijom, odnosno pokušajem montiranog procesa navodne lažne punomoći, onemogućavao kontakt s obitelji njihovim odvjetnicima te udrugama koje su im pružale podršku. 

Nakon aktivnosti ESLJP-a i postavljanih pitanja na koje MUP nije mogao adekvatno odgovoriti, MUP je bio prisiljen dopustiti odvjetničkom uredu Jelavić da stupe u kontakt s obitelji. Sada Sud daje jasnu posljednju priliku MUP-u da obitelj, a posebno jedanaestero djece – braće i sestara malene Madine, izmjesti iz detencijskih uvjeta i smjesti ih u adekvatan smještaj.

 

Fotografija: N1

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.