Platforma za društvenu jednakost - Tvornica jednakosti

Large-noimage

U ožujku 2024. Pokrenuta je Platforma za društvenu jednakost - Tvornica jednakosti.

Platforma Platforma za društvenu jednakost - Tvornica jednakosti je neformalna platforma organizacija civilnog društva, sindikata, članica i članova akademske zajednice, nezavisnih istraživačica i istraživača te stručnjakinja i stručnjaka, analitičarki i analitičara, radnica i radnika u javnopravnim tijelima te ostalih zainteresiranih građanki i građana.

Cilj platforme je proizvodnja jednakosti ishoda i šansi jačanjem socijalne države kao društvene (državne i civilne) garancije dostojanstvenog životnog standarda za sve i to kroz uspostavu kvalitetnih, ravnomjerno dostupnih javnih usluga, pravedniju i efikasniju preraspodjelu bogatstva progresivnijim poreznim sistemom.

Metode rada unutar platforme su umrežavanje, razmjena informacija, prikupljanje fragmentiranih istraživanja o temama važnima za rad platforme, identifikacija područja u kojima nedostaje istraživanja te medijski rad i zagovaranje progresivnih politika u području djelovanja.

Platforma planira sljedeće ishode: 

a) Spajanje ljudi između znanstvenih disciplina; spajanje civilnog sektora sa novim istraživačima; istraživačko-aktivističko umrežavanje oko ideja i praksi jednakosti.

b) Prezentacije-radionice-seminari - osmisliti niz prezentacija-radionica znanstvenih, stručnih radova i projekata u toku koji se tiču jednakosti, ali se njom ne bave nužno ni direktno niti eksplicitno. Cilj je ukazati da radovi sa implicitnim dimenzijama jednakosti postoje te da ih se može nanovo interpretirati i obogatiti iz perspektive proizvodnje jednakosti. Moguć je javni format ili pozivi kroz mreže uključenih organizacija.

c) Razviti katalog literature o jednakosti - razviti katalog postojeće znanstvene i stručne literature o dimenzijama i važnosti jednakosti za društvo, s fokusom na to kako se jednakost proizvodi, tj. koji mehanizmi pridonose različitim dimenzijama jednakosti. 

d) Mjesta za unapređenje domaće literature - katalogom ukazati u kojim područjima nedostaje domaće literature, ukazujuću na potrebu da se na tome radi.

e) Novi znanstveno-stručni argumenti za jednakost: novim materijalima otvorili put argumentiranijim zagovaranjima za više jednakosti u raznim domenama, kao i nove perspektive za daljnji rad na dimenzijama i važnosti proizvodnje jednakosti. 

f) Stručno-znanstvena publikacija: kada se skupi dovoljno prezentacija iz raznih područja, producirati izvještaj u kojem ćemo prepričati glavne argumente s prezentacija-radionica koje se tiču jednakosti (radni naziv "Zašto i kako jednakost"). Nadamo se da bi izvještaji bili nadgradnja na prezentirane radove, tj. da bi se radilo o novim verzijama radova.

g) Zagovaranje, dani jednakosti: proučiti povijest borbi za jednakost, procijeniti koje bi datume bilo smisleno obilježiti kao dane jednakosti te osmisliti plan zagovaračkih javnih akcija. 

 

Platformu čine:

Toni Prug, koordinator

Centar za mirovne studije

Pravo na grad

Regionalni industrijski sindikat

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju

Zelena akcija

Udruga PET Plus

Paško Bilić

Karmen Lončarek

Josip Miličević

Milan F. Živković

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.