Commonfare-ov Poziv za priče: Napišite priču i sudjelujte na konferenciji o Stanovanju za sve u Puli!

Large_tutorial-conversations

Commonfare.net je platforma osmišljena za informiranje, poticanje i povezivanje ljudi diljem Europe u zamišljanju i stvaranju pravednijeg društva utemeljenog na solidarnosti građana, općem dobru i društvenoj pravdi. Doista, već postoji mnogo nevladinih organizacija, građanskih inicijativa, think tankova i odgovornih građana koji su se sami angažirali kako bi zaštitili javne prostore, javna dobara i promovirali dobro upravljanje.

Cijene stanova lete u nebo, a rješavanje stambenog pitanja u postojećim uvjetima kredita za ljude koji nemaju nasljedstvo gotovo je nemoguće. Stoga su se na razini Europske unije okupili stručnjaci i aktivisti koji putem Europske građanske inicijative Stanovanje za sve, pozivaju građane da se potpisom peticije housingforall.eu uključe u rješavanje tih problema. Inicijativa se zalaže da se na razini Europske unije omogući lakše financiranje javnog stanovanja, kao i da se potakne gradnja neprofitnih stambenih jedinica, ali da se ujedno i reguliraju digitalne platforme poput Airbnb-a 

Pula kao obalni grad naročito je pogođena stambenom krizom. Ova kriza očituje se u velikom porastu cijene najma, cijene koja mnogima uzima i preko 40% prihoda kućanstava stavljajući tako podstanare u kategoriju stanovništva koja je u velikom broju slučajeva u riziku od siromaštva. Ne samo da su cijene stanova potpuno neusklađene s visinom dohotka, već je na obali gotovo nemoguće naći stan za dugoročni najam. Nedostatak alternativa tržištu, poput javnih stanova, subvencija na stanovanje ili neprofitne proizvodnje stambenog prostora dodatno utječe na porast cijena koja direktno ugrožava sigurnost našeg doma. 

Stoga, u četvrtak 13.06. 2019. U Dnevnom boravku Rojca predstavit ćemo kampanju Stanovanje za sve (Housing for all) i razgovarati o mogućim rješenjima stambene krize. U petak 14.06. Od 9h do 12h Europska građanska inicijativa vas poziva da date svoj potpis za priuštivo i javno stanovanje na štandu koji će biti postavljen ispred pulske tržnice. 

Na tribini govore: Sara Lalić iz Centra za mirovne studije, Helena Sterpin iz Zadruge Praksa, Iva Marčetić iz Prava na grad, a moderira Dušica Radojčić iz Zelene Istre 

Inicijativu u Hrvatskoj podržavaju: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Društvo arhitekata Istre DAI/SAI, Društvo arhitekata Rijeke DAR, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga Eko Zadar, Inicijativa Srđ je naš!, Institut za političku ekologiju, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Operacija grad, Platforma Doma mladih, Pravo na grad, Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Udruga hrvatskih arhitekata UHA, Udruga MoSt, Zelena akcija i Zelena Istr. Konferencija će biti na hrvatskom jeziku.

Ako je vaša priča odabrana, Commonfare će vas poslati na Commonfare konferenciju o Stanovanju na sve , koju organizira Pravo na grad iz Zagreba, Hrvatska 13. lipnja, kao i druženje 14. lipnja, jer će se toga dana prikupljati potpisi za Europsku građansku inicijativu Housing for all.

Commonfare pokriva troškove putovanja i smještaja, kao i dnevnice za maksimalno uživanje u Puli.

 

Zainteresirani? Evo što trebate učiniti:

1. Postanite Commoner prijavom na commonfare.net

2. Pokažite nam vaš interes za sudjelovanje na Commonfare konferenciji u Puli prijenosom 10 Commoncoina na Commonfare račun (Javite nam ako Vam treba pomoć oko postupka)

3. Odgovorite na sljedeće pitanje, vlastitim glasom i u vlastitom stilu, koristeći maštu i promičući vlastite vrijednosti:

Kako građani, nevladine organizacije i istraživački centri mogu doprinijeti uspostavi priuštivog I dostupnog stanovanja za sve?

Jedan primjer pokreta ili inicijative za stanovanje dostupno i priuštivo svima je…

Kriteriji za odabir kao putujućeg blogera jesu: i) relevantnost odgovora na postavljeno pitanje, ii) zastupljenost Commonfare vrijednosti, iii) sposobnost pomaganja, informiranja ili poticanja drugih, i iv) kreativnost

1. Objavite svoju priču na commonfare.net do kraja dana 7. lipnja. (CET 24:00), s tag-ovima "Pula" i "Common Story".

2. Commonfare će objaviti pobjedničku objavu 10. lipnja u postu na commonfare.net. Dobitnik će biti obaviješten putem e-pošte s kojom se prijavio na commonfare.net.

3. Spakirajte prtljagu i odlično se provedite na Commonfare konferenciji u Puli!

4. Nakon što sve završi, napišite priču o svom iskustvu za Commonfare.net

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.