IZJAVA ČLANICA MREŽE SOLIDAR NA MEĐUNARODNI DAN MIRA: Mirovno obrazovanje za pravedniji svijet

Large_photo_2022-09-21_11-26-14

Povodom Međunarodnog dana mira, mreža SOLIDAR čija je Centar za mirovne studije članica  ističe važnost mirovnog obrazovanja, posebice u aktualnoj političkoj situaciji.

Dok u svijetu brojimo nekoliko otvorenih sukoba, uključujući i u Europi, članovi mreže SOLIDAR okupili su se u Zagrebu kako bi reafirmirali mirovno obrazovanje kao alat za postizanje održivih društava posvećenih učenju.

Mirovno obrazovanje ima ključno mjesto u radu članica mreže SOLIDAR diljem Europe i šire. Svi članovi nastoje postići društvenu pravdu kroz kvalitetno javno financirano obrazovanje dostupno svim ljudima tijekom njihovog života neovisno o dobi.

Mirovno obrazovanje se po definiciji može ostvariti samo razvijanjem osjećaja pripadnosti globalnoj zajednici i zbog toga ga članovi SOLIDAR-a vide kao važan dio Globalnog građanskog obrazovanja, osnažujući građane posvuda da rade zajedno za miran, pravedan i ekološki održiv svijet.

Neformalno obrazovanje i informalno učenje igraju važnu ulogu u holističkom pružanju mirovnog obrazovanja, idealno kao nadopuna mirovnom obrazovanju u formalnom obrazovnom okruženju. Doista, neformalno obrazovanje i informalno učenje najprikladniji su kako bi se  istinski doseglo i uključilo sve ljude, svih dobi i profila te kao takvo može pomoći u jačanju ciljeva formalnog obrazovanja. Samo ako su svi potencijalni učenici i učenice uključeni i ako do njih dopremo s perspektivom jednakosti, možemo doista osigurati izgradnju uključivih i inkluzivnih društava.

Različiti pristupi unutar mirovnog obrazovanja omogućuju ljudima u područjima sukoba da se istinski uhvate u koštac s izvorima sukoba i da grade vlastite drugačije narative o sukobu. Izvori sukoba mogu biti ekonomski, društveni, kulturni, politički ili vjerski, a često dovode do diskriminacije. Kada sukob proizlazi iz diskriminacije, formalno i neformalno obrazovanje može osnažiti ljude koji su diskriminirani u društvu da razviju kritičko mišljenje što u konačnici treba rezultirati njihovim poboljšanim demokratskim sudjelovanjem i voditi u smjeru društvene pravde.

Mreža SOLIDAR se stoga zalaže za ulaganje više javnih sredstava u mirovno obrazovanje i organizacije civilnog društva koje ga provode koristeći neformalno obrazovanje i informalno učenje i osiguravajući tako cjeloviti pristup učenju na uključiv, pravedan i održiv način.

Iz svih ovih razloga, članovi mreže SOLIDAR okupili su se u Zagrebu na studijskom posjetu u kojem uče i razmjenjuju dobre prakse mirovnog obrazovanja, a mreža SOLIDAR trenutno analizira politike u području mirovnog obrazovanja koje će biti objedinjene u izvještaju koji će ocrtati rad članstva i donijeti preporuke utemelje na dokazima koje će biti predstavljene u studenom.

Pozivamo vas da  s članicama mreže SOLIDAR obilježite Međunarodni dan mira i pridružite se diskusiji o mirovnom obrazovanju na Turbini - Turbo tribini ‘SMiri se!’ u organizaciji Centra za mirovne studije i Kluba Močvara, danas od 18:00 do 19:30. Turbo Tribina održat će se na engleskom jeziku.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.