Osudimo ratnohušačke glasove, zaštitimo civile - Izjava Centra za mirovne studije povodom mjesec dana rata u Palestini

Large-noimage

Protivimo se svim oblicima nasilja, patnje i gubitka života kojima su izloženi svi civili, neovisno o njihovom identitetu. Tragedija kojoj svjedočimo posljednjih mjesec dana ne smije se tolerirati. Međunarodna zajednica mora uložiti sve napore kako bi zaustavila okupaciju i opresiju te zaštitila civile i spriječila daljnja stradanja, pri čemu politička i medijska sfera moraju osigurati prostor za mirovno i antiratno zagovaranje.

U posljednjih mjesec dana u napadima države Izrael ubijeno je više od 10 000 civila, većinom Palestinaca, ali i drugih građana koji žive i rade na palestinskom teritoriju, dok je oko 25 000 ranjeno. Svjedočimo izgladnjivanju, uskraćivanju pitke vode, kontinuiranom bombardiranju naselja, izbjegličkih kampova, bolnica i škola, protjerivanjima, otmicama, mučenju i ubijanju civila. Među ubijenima je čak 89 osoba koje su radile za Agenciju UN-a za palestinske izbjeglice, najmanje 39 novinara te brojni liječnici i medicinsko osoblje.  

Govorimo o ratnim zločinima, o kršenju međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava koje uzrokuje nezamislive razine ljudske patnje. Pravni stručnjaci ukazuju i na to da se ovakvo postupanje može smatrati genocidom nad palestinskim narodom. Pojmom koji je prvi put korišten u vezi s užasima holokausta u Drugom svjetskom ratu i zločinima u Armeniji, a koji Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida definira kao čin "počinjen s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva".

U svom nedavnom obraćanju javnosti Glavni tajnik UN-a António Guterres nazvao je trenutnu situaciju u Gazi ne samo humanitarnom krizom, već i krizom čovječnosti. Ističući kako Gaza postaje grobnicom za djecu, pozvao je na hitan prekid vatre i dostavu humanitarne pomoći.

Craig Mokhiber, donedavni direktor Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava u New Yorku, u svojoj je ostavci visokom povjereniku UN-a u Ženevi napisao kako je UN propustio spriječiti prethodne genocide protiv Tutsija u Ruandi, Bošnjaka u Bosni, Jezida u iračkom Kurdistanu i Rohingya u Mijanmaru i kako isto propušta ponovno - nezaustavljanjem masovnog pokolja palestinskog naroda ukorijenjenog u etno-nacionalističkoj ideologiji kolonijalnih doseljenika - i to nakon desetljeća njihovog sustavnog progona i etničkog čišćenja, a koji se u potpunosti temelji na njihovoj pripadnosti arapskom narodu. 

Institucije i države članice UN-a trebaju se prestati ponašati kao da gledaju utakmicu i preuzeti odgovornost - postupati sukladno međunarodnom pravu sprečavanjem i zaustavljanjem ratnih zločina i zaštitom života i dostojanstva civila. Osim SAD-a i nekih europskih država, posebno nas brine postupanje Vlade RH koja je glasom protiv rezolucije kojom se traži primirje i prijeko potrebna humanitarna pomoć stanovnicima Gaze direktno ugrozila brojne živote civila u Gazi - i to kao država čiji se stanovnici živo sjećaju potrebe za humanitarnom pomoći i prekidom vatre. Takvog se postupanja velik broj hrvatskih građana srami i ne podupire ga, a njime je Vlada i ozbiljno naštetila vlastitoj međunarodnoj reputaciji. Uz sustavna nezakonita protjerivanja i nasilje, dodatno je oduzela osjećaj sigurnosti i dostojanstva izbjeglicama koje u Hrvatskoj traže ili imaju utočište, kao i stranim radnicima bez kojih hrvatska ekonomija više ne funkcionira.

Više od deset tisuća žrtava u Palestini nisu broj na papiru, to su muškarci, žene, mladići, djevojke, djeca i bebe, čitave obitelji - s licima, imenima i prezimenima kojima su životi nasilno oduzeti.

U danima pred nama potrebni su nam javni i medijski prostori za antiratne glasove i mirovne inicijative - izraelske, palestinske, židovske, arapske i sve druge. Ne smijemo dopustiti antisemitizam i islamofobiju koji se posljednjih tjedana rapidno šire, već zaštititi Židove, Arape i muslimane, kako na prostoru Izraela i Palestine, u EU, tako i diljem svijeta. Trebamo osuditi politike uništenja, mržnje i isključivosti te ratnohuškačke glasove koji homogeniziraju vrlo heterogene narode i skupine ljudi te šire mržnju i netrpeljivost.

Podupiremo glasove mira i razuma, u domaćem i međunarodnom političkom, medijskom i javnom prostoru, koji zagovaraju trajno i održivo mirovno rješenje ovog sukoba, prestanak okupacije i zaštitu civila te im se pridružujemo u pozivima za hitnim prekidom vatre.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.