Osnaživanje lokalnih zajednica - škole, učenici_ce i građani_ke zajedno za solidarnost!

Large_ii.gimnos_7

Na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije koji se obilježava 21. ožujka, 1250 učenika i učenica iz 24 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske počinju slati pisma sugrađankama i sugrađanima i ukazuju na važnost solidarnosti.

Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se u spomen 69 ubijenih i mnoštvo ranjenih prosvjednika koji su se svojim solidarnim djelovanjem borili protiv apartheida u Južnoj Africi. Učenici uključeni u međunarodni projekt p.s. Pokreni solidarnost! tematiziraju u svom radu pojavnosti rasizma i diskriminacije u svojim zajednicama, ali sa svojim se nastavnicima_cama bave i temama klimatskih promjena, ženskih prava i mentalnog zdravlja. Kroz obradu ovih tema i aktivan doprinos pokretanju dijaloga o njima u svojim lokalnim zajednicama, učenici se pridružuju obilježavanju Tjedna borbe protiv rasizma koji između 18. i 24. ožujka koordinira Centar za mirovne studije.

Solidarnost razumijemo kao aktivno djelovanje protiv nepravdi i aktivan angažman u izgradnji pravednijeg društva. Učenici_ce iz Šemovca, Božjakovine, Rijeke, Zaboka, Zagreba, Pakraca, Daruvara, Osijeka, Pleternice, Druškovca, Donje Stubice, Desinića, Lobora, Slavonskog Broda, Opatije, Čabra i Delnica svojim će sugrađanima  sugrađankama poslati svoje misli o solidarnom djelovanju u kontekstu različitih aktualnih svjetskih izazova. Ako dobijete ovakvu poruku, odgovorite im i podijelite s njima svoju viziju solidarnosti!

Poruke solidarnosti dio su projekta p.s. Pokreni solidarnost! kojeg provodi Centar za mirovne studije u suradnji s organizacijama u 6 zemalja (Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i Španjolskoj), a kojim se nadopunjava nastava građanskog odgoja i obrazovanja, ali i brojni drugi predmeti i izvannastavne aktivnosti u školama. Glavni je cilj aktivnosti razvijati kritičko mišljenje i građansku kompetenciju učenika_ca kroz teme koje su sami odabrali kao važne.

Centar za mirovne studije se već dugi niz godina zalaže za kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole u Hrvatskoj čime bi se svim učenicima i učenicama pružila mogućnost za razvoj njihove građanske kompetencije - znanja i stavova prema određenim društvenim i političkim temama te vrijednosti i ponašanja, koji uključuju spremnost za aktivno sudjelovanje u životu, kako lokalne zajednice, tako i globalno. 

Aktivnosti p.s. Pokreni solidarnost! kreiraju prostor za rad na svim spomenutim razinama. Cilj je osim razvoja građanske kompetencije mladih, motivirati škole da počnu aktivnije komunicirati sa svojim lokalnim zajednicama, da postanu mjesta razmjene ideja i mjesta susreta.

Popratite ih i podržite u nadolazećim mjesecima!

p.s. Pokreni solidarnost! je Erasmus+ projekt, o kojem možete više saznati na stranici fraternity-card.eu te na Instagram profilu fraternity.card.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.