Obrazovanje za mir

Large_za_brosuru-kamenje

Centar za mirovne studije zalaže se da se sadržaji, vrijednosti i metode obrazovanja za mir uključe u formalni obrazovni sustav.

Sadržaji obrazovanja za mir zapravo su temeljne životne kompetencije, a njihovo usvajanje dugoročan je doprinos prevenciji nasilja u društvu. Poseban značaj imaju s obzirom na činjenicu da je Hrvatska zemlja nedavnog oružanog sukoba, te još uvijek osjeća posljedice društvene i ekonomske tranzicije.
Temeljni sadržaji obrazovanja za mir su: nenasilna komunikacija i transformacija sukoba, nenasilno djelovanje, usvajanje vrijednosti zaštite ljudskih prava, poticanje suradnje, izražavanje vlastitih identiteta i uvažavanje različitosti, kritičko mišljenje, aktivno rješavanje problema i aktivan odnos prema zajednici. Smatramo da navedene sadržaje djeca i mladi trebaju sustavno usvajati tijekom svog obaveznog školovanja.
Kako bi se dodatno potaklo usvajanje i korištenje ovih sadržaja, metode koje ih trebaju pratiti trebaju su participativno, iskustveno i projektno učenje primjereno dobi i razvoju djece, mladih i odraslih.
Obrazovanje za mir želimo uključiti u cjeloviti program Odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo . Taj pristup zagovaramo kroz rad neformalne koalicije za odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo (ODG).
Aktivnosti koje CMS provodi u 2010. Vezane su uz istraživanje za stvaranje stručne analitičke podloge za zagovaranje i dugoročnu kampanju Zvoni za mir.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.