-->

Kontroverzne teme u nastavi - održan seminar za nastavnice Građanskog odgoja i obrazovanja

Large_kontroverzne_teme_u_nastavi_-_odr_an_seminar_za_nastavnice_gra_anskog_odgoja_i_obrazovanja__2_

Centar za mirovne studije ovog je tjedna u Rijeci proveo naš novi dvodnevni seminar „Kontoverzne teme u nastavi“, namijenjen nastavnicama koje provode Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u riječkim osnovnim školama.

Cilj seminara bio je osposobiti obrazovne radnice za pripremu i provođenje nastave u kojoj se obrađuju kontroverzne teme, koje su, pak, nezaobilazni dio svakodnevice i rada u području GOO-a, posebno u temama povezanim sa ljudskim pravima. Znanja i vještine stečene na ovom stručnom usavršavanju pomoći će nastavnicama da pripreme učenice/ke za život u demokratskom društvu. U tom kontekstu primarno smatramo važnim da se kod učenika/ca razvija razumijevanje kompleksnosti pojedinih društvenih i političkih pitanja te razvija njihove analitičke i vještine kritičkog mišljenja, dijaloga i nenasilnog rješavanja sukoba, utemeljeno na okviru vrijednosti i zaštite ljudskih prava.

Područja obrađena na seminaru bila su: karakteristike i specifičnosti kontroverznih tema (KT); povezanost KT i nastave GOO-a; preduvjeti za rad na KT; izazovi u radu na KT; koraci i strategije za obradu KT i izgradnju građanske kompetencije učenika/ca te smo prikazali i isprobali različite vrsta metoda.   

Seminar je pokazao da postoji potreba za pripremom nastavnica u ovom području, jer uglavnom kroz inicijalno obrazovanje niti postojeće seminare koji im se nude u obrazovnom sustavu, nisu imale priliku učiti i pripremati se za obradu kontroverznih tema. S obzirom na nedostatak pripreme, znanja i vještina za rad na kontroverznim temama, nastavnice su nesigurne te imaju nelagodu upustiti se u obradu kontroverznih tema iako su one organski dio rada u području GOO-a.

Ovo je bio prvi od tri seminara namijenjenih riječkim nastavnicama GOO-a, a koji nadopunjavaju osnovne pripremne edukacije za provođenje GOO-a koje smo provodili u protekle 3 godine. Održao se u OŠ Kozala a sudjelovalo je 14 motiviranih nastavnica iz 11 osnovnih riječkih škola. Seminar su osmislile i provele Lana Jurman i Lovorka Bačić, edukatorice Centra za mirovne studije koje rade u programu „Mirovno obrazovanje i afirmacija nenasilja“.

Ovim stručnim usavršavanjem podržali smo inicijativu Grada Rijeke u provođenju GOO-a kao izvannastavne aktivnosti koja se provodi u riječkim osnovnim školama od 2016. godine. Ovo i naredna stručna usavršavanja dio su dvogodišnjeg projekta Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole, čiji je nositelj Forum za slobodu odgoja, a partneri Gong i Centar za mirovne studije.

Projekt se provodi uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici http://www.fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/.

 

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.