Kalendar građanskog odgoja i obrazovanja dostupan i on-line!

Large_kalendar_online

Centar za mirovne studije, u suradnji s GOOD inicijativom, izradio je kalendar za građanski odgoj i obrazovanje - tiskanu i on-line verziju.

Kalendar sadrži međunarodne datume koji su u vezi sa sadržajima GOO-a te prijedloge kako se te teme mogu obraditi u školi kao i informacije o razlozima obilježavanja tih datuma. Kalendar se može koristiti za međupredmetno povezivanje tema u provedbi GOO-a, kao inspiraciju za dopunu predmetne nastave, ali i biti poticaj za organiziranje ili uključivanje ovih sadržaja u različite školske i vannastavne aktivnosti.

Nastavnice_ci su ključna karika za izgradnju tolerantnog, osvještenog i solidarnog građanskog društva i s tim ciljem ovaj kalendar je podrška za provedbu GOO-a odnosno postizanja cilja GOO-a:: odgovornog, informiranog i aktivnog građanina. Bez obzira na ili usprkos datostima i ograničenjima u obrazovnom sustavu, trud i entuzijazam nastavnica_ka u pružanju prilike učenicima_cama da izgrade svoju građansku kompetenciju i pripreme se za život u društvu, je jedino što može održati kvalitetnu provedbu GOO-a u školama. 

Kalendar predlaže donosi važne datume i prijedloge kako ih u razredu obilježiti, pa tako na Međunarodni dan demokracije predlaže da u razredu učenici_e s nastavnikom_com na demokratski način donesu razredna pravila te razgovaraju o pravima i odgovornostima građana u demokraciji, za Međunarodni dan beskućnika predlaže da razred istraži postoji li u njihovoj zajednici organizacija/ javna kuhinja/socijalna samoposluga koja pomaže beskućnicima, te ih posjeti i razgovara o tome kako može pomoći, te da se upozna s časopisom “Ulične svjetiljke”, te napišu članak ili priču za časopis. Također, predlaže da se povodom Međunarodnog dana bez kupnje u razredu razgovara o pojmu konzumerizma i pronađe u časopisima slike i poruke koje potiču na kupnju. Daje ideju da se u školi organizira radionica recikliranja ili preinake starih stvari za ponovnu uporabu, te da se odluči ne kupiti ništa na ovaj dan i potakne druge na to.

Online verzija nalazi se na stranici GOOD inicijative: goo.hr/kalendar,  a tiskanu verziju kalendara možete preuzeti 09:30 - 17 sati u našem uredu (Selska cesta 112a, Zagreb), a osobe izvan Zagreba mogu zatražiti putem maila (prijave@cms.hr).

Nadamo se da će se nastavnicama_cima kalendar svidjeti i biti im od koristi u pripremi nastave, a da će učenici uživati u stvaranju i učenju.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.