Hrvatska može bolje: ima načina. kada ima volje

Large_coverhmb2022-1024x577

GOOD inicijativa poziva sve zainteresirane na godišnju konferenciju o obrazovanju Hrvatska može bolje: Ima načina, kada ima volje", 1.lipnja u hotelu Dubrovnik (Gajeva ul. 1, Zagreb).

GOOD inicijativa već tradicionalno 1. lipnja organizira konferenciju te na taj način obilježava godišnjicu prosvjeda “Hrvatska može bolje” te podsjeća na važnost sustavnog i kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u sve škole u Hrvatskoj.


Mnogo toga se promijenilo na bolje na polju građanskog odgoja i obrazovanja otkako su građani i građanke prije šest godina izašli na ulice i zatražili bolje obrazovanje za svu djecu u Hrvatskoj.
I dok je dio lokalnih zajednica pokazao da postoji način kojim se može osigurati provođenje građanskog odgoja i obrazovanja, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja još uvijek ne pokazuju volju da to učine na razini cijele Hrvatske, čime se produbljuju razlike u obrazovnom sustavu.

Ovogodišnja konferencija pod nazivom “Ima načina, kada ima volje” govorit će o prvim nalazima istraživanja o međupredmetnoj provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja u školama, građanskim kompetencijama učenika završnih razreda u srednjim školama u Hrvatskoj te važnosti uvođenja učenja o demokraciji i građanskom odgoju na svim obrazovnim razinama od vrtića do fakulteta.

Bit će predstavljene inicijative brojnih lokalnih i regionalnih samouprava o uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, koji dijelu učenika i učenica u Hrvatskoj omogućavaju ta važna znanja i kompetencije,  a dio konferencije bit će posvećen nejednakostima u obrazovanju te različitim skupinama u nepovoljnom položaju koje često ostanu zanemarene pri kreiranju obrazovnih politika. 

Na konferenciji će prvi put javno biti predstavljen Sustav osiguravanja kvalitete neformalnih obrazovnih programa, razvijen u okviru projekta članica GOOD inicijative pod nazivom SKOCKANO,  kojim se želi doprinijeti regulaciji u sektoru civilnog društva uvođenjem standarda kvalitete neformalnih obrazovnih programa u radu sa zajednicama i korisnicima.  Također, u sklopu sajma projekata zainteresirane organizacije predstavit će svoje projekte vezane uz temu Građanskog odgoja i obrazovanja.

Iako su sva mjesta za praćenje konferencije uživo već popunjena, konferenciju će biti moguće pratiti i putem facebook stranice GOOD inicijative: Građanski odgoj i obrazovanje.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.