1500 učenika i učenica šalje razglednice solidarnosti: aktivni mladi grade solidarne zajednice!

Large_pokreni_solidarnost__7_

Oko 1500 učenika i učenica 24 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije obilježavaju zajedničkom akcijom slanja poruka solidarnosti svojim sugrađankama i sugrađanima. 

Naime, ove školske godine kroz analizu odabranih fotografija, koje se nalaze na razglednicama, učenici i učenice sa svojim nastavnicama obrađuju teme diskriminacije, klimatskih promjena, međugeneracijske solidarnosti, migracija, psihičkog zdravlja mladih, rodne ravnopravnosti i prava žena. Poruke vezane za te teme ispisuju na poleđini razglednica i šalju na slučajno odabrane adrese u svojim mjestima i gradovima, a nadaju se da će od svojih sugrađana  i sugrađanki dobiti odgovore. Stoga, pronađete li u svome poštanskom sandučiću jednu od ovih razglednica, odgovorite im, jer solidarnost gradimo zajedno!

U projektu sudjeluju škole iz Daruvara, Desinića, Donje Stubice, Lipika, Lobora,  Metkovića, Orehovca, Osijeka, Pakraca, Pleternice, Rijeke, Slavonskog Broda, Šemovca, Tuhelja, Velike, Zaboka i Zagreba,  a u idućim mjesecima u šest će se škola u skladu s epidemiološkim mjerama, organizirati i učeničke akcije solidarnosti.

Dio je to projekta p.s. Pokreni solidarnost! kojeg provodi Centar za mirovne studije u suradnji s organizacijama iz Francuske, Španjolske, Slovenije, Italije i Poljske, a kojim je nadopunjena nastava građanskog odgoja i obrazovanja, ali i brojni drugi predmeti i izvannastavne aktivnosti u školama. 

Centar za mirovne studije se već dugi niz godina zalaže za kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole u Hrvatskoj čime bi se učenicima i učenicama pružila mogućnost za razvoj građanske kompetencije, koja se očituje u razvoju znanja i stavova prema određenim društvenim i političkim temama te vrijednosti i ponašanja, koji uključuju spremnost za aktivno sudjelovanje u životu, kako lokalne zajednice, tako i globalno. Kroz projekt p.s. Pokreni solidarnost! učenici i učenice uključenih škola napravili su iskorak u tom smjeru, ali poticanje emancipacije mladih, i njihovo osposobljavanje za gradnju društvene solidarnosti mora biti u stalnom fokusu obrazovnih politika. 

Preduvjet kvalitetnog rada s učenicima i učenicama su zadovoljne i osposobljene nastavnice, a ove školske godine u dodatna stručna p.s. Pokreni solidarnost! usavršavanja i mentorstva uključeno je čak 50 nastavnica.

p.s. Pokreni solidarnost! u Hrvatskoj je provodi treći put, a dio je međunarodnog  #erasmusplus projekta BEST: Build European Solidarity Today, a kako se osim u Hrvatskoj provodi i u Francuskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Italiji te Poljskoj, ove će godine uključiti više od 20 000  učenika i učenica. Više o projektu može se saznati na stranici fraternity-card.eu te na Instagram profilu fraternity.card.


Fotografije se nalaze ispod teksta i slobodne su za korištenje.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.