Volonteri Centra za mirovne studije obilježili Međunarodni dan protiv fašizma i antisemitizma

Large_poster_hatredkills09

Volonteri CMS-a pridružili su se međunarodnom obilježavanju dana protiv fašizma i antisemitizma, povodom kojeg su se 09.11. dotakli tema rasizma i ksenofobije u razgovoru s građanima.

Volonteri CMS-a zajedno sa azilantima izveli su akciju senzibilizacije djelatnika državnih institucija za rad sa azilantima i osobama pod supsidijarnom zaštitom. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma tri grupe volontera CMS-a i azilanata krenule su u posjet državnim i gradskim institucijama koje često pohode azilanti u nadi da će im se osigurati prava i dati uvjeti za dostojan život i šansa za integraciju u društvo. Problem koji je otprije detektiran - česta neugodna iskustva azilanata pri susretima sa državnim službenicima zbog slabijeg razumijevanja hrvatskog jezika, neposjedovanja dokumenata iz matičnih zemalja, nepoznavanje procedura te nerazumijevanje službenika za njihov status.
Tijekom akcije dijelili smo informativni letak službenicima u Gradskoj Općini Pešćenica, Hrvatskom Zavodu za Zapošljavanje, Centru za socijalnu skrb Trešnjevka, Centru za socijalnu skrb Novi Zagreb, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta - u kojem se podsjeća da bi državni službenici u postupanju prema azilantima i osobama pod supsidijarnom zaštitom trebalo poštovati sve uobičajene propise i zakone (Etički kodeks državnih službenika, Zakon o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o suzbijanju diskriminacije...) uz imanje na umu da su tražitelji azila, azilanti, osobe pod supsidijarnom zaštitom i ostali stranci u Hrvatskoj u nepovoljnijem položaju zbog slabijeg poznavanja ili potpunog nepoznavanja hrvatskog jezika, mogućeg nedostatka potrebnih dokumenata jer često okolnosti napuštanja matičnih zemalja nisu dopuštale njihovo nošenje te zbog brojnih kulturnih razlika kao i mogućeg osjećaja nepovjerenja prema vlastima temeljenog na prošlim iskustvima ili iskustvima iz matične zemlje.
Zbog svih ovih razloga azilanti i osobe sa supsidijarnom zaštitom trebaju veće razumijevanje od državnih službenika. Osim dijeljenja letaka i razgovora sa djelatnicima hodnike državnih institucija smo obljepili posterima UNITED-a (http://www.unitedagainstracism.org/pages/underposterpostcardssticker.htm) koje promiču toleranciju, različitost i jednakopravnost.

Akciji volontera također su se pridružili studenti Akademije dramskih umjetnosti koji su snimilu kratki film na temu anti-rasizma. Film možete pogledati na sljedećem linku: http://www.youtube.com/watch?v=0Dh0St1bRos&feature=youtu.be. Promocija filma i kratak razgovor s autorima filma održat će se 18.12. u Zagrebu.

scenarij i režija: Igor Husak
snimatelj: Martin Šatović
montaža: Luka Gamulin
igraju: Prince Wale Soniyiki, Bruno Jerkušić

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.