Projekt Shadow Game

Large_hrff_projekcija3

Centar za mirovne studije partner je na EACEA projektu "Shadow Game".

Tinejdžeri koji su pobjegli iz ratom razorenih zemalja svakodnevno pokušavaju prijeći europske granice u potrazi za zaštitom i boljim životom. Putuju kroz svijet sjena kakav nikad ne vidimo: svijet minskih polja, medvjeda, brzih rijeka, krijumčara i graničara. ‘Igra’ je gorko ironičan izraz za prelazak granica koji je postao uobičajen među ovim mladim izbjeglicama. Riskirajući svoje živote, kreću na putovanje koje često traje mjesecima ili čak godinama. Usput naglo odrastaju. ‘Igra sjena’ je mozaična priča u kojoj su iskustva mnogih mladih izbjeglica na cesti spojena u jednu univerzalnu priču: modernu Odiseju.

 

 

CMS je u prosincu 2021. organizirao dvije projekcije Igre sjenki i raspravu o migracijama i djeci bez pratnje u pokretu u okviru Human Rights Film Festivala.

Prva projekcija i razgovor bili su dio manjeg događanja “Ususret HRFF-u: Projekcija filma Igra sjenki i rasprava na temu suvremenih migracija za mlade” koji je Močvara organizirala u sklopu svog programa za mlade “Močvarna akademija” 1. prosinca 2021.

Druga projekcija bila je dio službenog filmskog programa HRFF-a u kinu Tuškanac, Zagreb, 7. prosinca 2021. Nakon projekcije uslijedio je razgovor s redateljicom Igre sjenki Eefje Blankevoort.

Opsežna rasprava organizirana je sljedećeg dana u zagrebačkoj Kinoteci, a prenosila se uživo na Facebook događaju koji su podijelili Human Rights Film Festival i Centar za mirovne studije. U razgovoru su sudjelovale Eefje Blankevoort, koautorica Igre sjenki, Milena Zajović iz Are You Syriousa i Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije. Na panelu smo razgovarale o kontekstu suvremenih migracija i poteškoćama s kojima se djeca bez pratnje susreću u kretanju. Tribina je bila dio popratnog programa tribina HRFF-a, a moderirala ju je novinarka Ivana Perić.

Nadalje, nakon premijere filma na HRFF-u, film je prikazan na hrvatskoj komercijalnoj televiziji RTL2, u večernjem terminu na Dan ljudskih prava, 10. prosinca 2021. godine. 

Drugi događaj, organiziran 10. svibnja 2022., bila je projekcija filma za polaznike programa neformalnog obrazovanja Centra za mirovne studije, Mirovne studije, u okviru kolegija Ljudska sigurnost i migracije. Studenti su prvo imali kratko uvodno predavanje o djeci u migracijama (EU migracijske politike i prakse u migracijama objašnjene su i raspravljane na prethodnim susretima), pogledali film, imali Q&A sesiju s protagonistom filma SK-jem, a zatim nastavili edukativnu raspravu s predavačicom Mirovnih studija Sarom Kekuš.

Treći događaj organiziran je tijekom Tjedana izbjeglica, u suradnji s Art-kinom Croatia iz Rijeke, u njihovom prostoru za mlade Dječja kuća. Projekcija uz edukativni razgovor u Rijeci bila je usmjerena na djecu i mlade. Događaj je moderirala Sara Kekuš iz CMS-a, a predstavila ju je koordinatorica edukativnog programa Art-kina Dina Ožanić.

Četvrti događaj također je organiziran u sklopu Tjedana izbjeglica, na Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja 2022. Ovo događanje trajalo je cijeli dan i uključivalo je nekoliko aktivnosti:

Ujutro je održana konferencija za novinare. Sara Kekuš iz CMS-a govorila je uz redateljicu Eefje Blankevoort, filmske protagoniste SK-ja i Jana koji su više puta pokušali zatražiti zaštitu u Hrvatskoj, ali su protjerani natrag u Bosnu i Hercegovinu, te prevoditeljicu i novinarku Zuhoor AlQaisi. Okupilo se nekoliko medija koji su uzeli izjave od projektnog tima. Nakon konferencije za novinare, u Hrvatskom saboru dogovoren je sastanak sa zastupnicima Zeleno-lijeve koalicije, Platforme Možemo. O temi prava djece i tretmana djece na hrvatskim granicama saborski zastupnici razgovarali su sa samim SK-jem i Janom te su se obvezali da će nastaviti pratiti tu temu i govoriti o njoj. Osim toga, održan je i politički sastanak s predstavnicima nizozemskog veleposlanstva.

Za domaću publiku održana je tribina na hrvatskom jeziku o položaju djece bez pratnje u Hrvatskoj – preprekama s kojima se susreću u pristupu zaštiti, integraciji i poštovanju svojih prava. Novinarka Barbara Matejčić moderirala je tribinu, a na njoj je sudjelovala i kao panelistica, s obzirom na bogato iskustvo u području djece u migracijama. Psihologinja Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu dala je pregled sustava, te okvirnih poboljšanja koja je potrebno provesti kako bi djeca bez pratnje uživala svoja prava, razvijala se i kvalitetno uključila u društvo u Hrvatskoj. Sara Kekuš iz CMS-a osvrnula se na problematiku nestale djece, sustavne propuste u pružanju adekvatne skrbi djeci i neusklađene statistike nadležnih ministarstava. O svom iskustvu života u Hrvatskoj govorio je Sajid Khan koji je prije 5 godina iz Afganistana stigao u Hrvatsku kao dijete bez pratnje, ovdje dobio zaštitu, a živi u maloj zajednici u Lipiku. Nakon panela Sajid Khan se susreo sa svojim imenjakom i sunarodnjakom SK-jem na zajedničkoj projektnoj večeri.

Navečer je na Ljetnoj pozornici Tuškanac, odnosno u "jungle cinema" kako su ga nazvali SK i Jano, održana posebna projekcija Igre sjenki. Nakon projekcije, snažnim pljeskom i ovacijama publike otvoren je razgovor u kojem je sudjelovala filmska ekipa, a moderirala ga Sara Kekuš iz CMS-a. Nakon duge diskusije, filmska ekipa, publika i organizatori nastavili su druženje na mjestu događaja. U publici su bili i dogradonačelnik, zamjenica pučke pravobraniteljice, saborski zastupnici i predstavnici veleposlanstava.

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.