Opasan presedan: kako bi Zakon EU o umjetnoj inteligenciji mogao iznevjeriti migrante i ljude u pokretu

Large_protect-not-surveil-header

Izjavu je kolektivno izradila i potpisala koalicija #ProtectNotSurveil nakon konačnog glasanja Europskog parlamenta o Zakonu EU o umjetnoj inteligenciji. Cijela izjava dostupna je na web stranici organizacije Access Now.

Zakon EU o umjetnoj inteligenciji (AI Act), usvojen u ožujku 2024. godine, pozdravljen je s dobordošlicom u cijelom svijetu, međutim, u kontekstu migracija ne rješava probleme već ih dodatno stvara. Zakonom se uspostavljaju zasebna pravila za tijela nadležna za migracije i sigurnost za korištenje umjetne inteligencije, stvarajući rupe u zakonu i promičući rizičan nadzor. Zakonom se ne zabranjuje štetno korištenje umjetne inteligencije u regulaciji migracija, isključuju se kritične točke sustava iz regulative i odgađa se usklađenost glavnih baza podataka do 2030. godine. Također, Zakonom se previđa izvoz zabranjenih tehnologija umjetne inteligencije. Izuzeća iz Zakona za njegovu provedbu i nacionalnu sigurnost potkopavaju transparentnost i odgovornost, a omogućavaju nekontrolirani nadzor.

U naredno vrijeme, napori zagovaranja organizacija civilnog društva okupljenih u koaliciju #ProtectNotSurveil su usmjereni na zaštitu migranata i marginaliziranih skupina od šteta uzrokovanih umjetnom inteligencijom, s naglaskom na dokumentiranje zlouporaba i otpor protiv širenja okvira nadzora.

Koaliciju #ProtectNotSurveil čine:

Access Now, European Digital Rights (EDRi), Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM), Equinox Initiative for Racial Justice, Refugee Law Lab, AlgorithmWatch, Amnesty International, Border Violence Monitoring Network (BVMN), Digitalcourage, EuroMed Rights, European Center for Not-for-Profit Law (ECNL), European Network Against Racism (ENAR), Homo Digitalis, Privacy International, Statewatch, Dr Derya Ozkul, Dr. Jan Tobias, and  Dr Niovi Vavoula


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.