Nakon pritužbe Centra za mirovne studije Pučka pravobraniteljica reagirala na diskriminatorno izvještavanje na temu azila u Jutarnjem listu

Large_racism_2_

Nakon pritužbe Centra za mirovne studje u rujnu 2013. Pučka pravobraniteljica je uputila dopis glavnom uredniku Jutarnjeg lista u kojem upozorava na neprihvatljivo izvještanje o azilantima.  Riječ je o dva članka, jednom  iz veljače 2013. nakon kojeg je Centar za mirovne studije uputio apel novinarima, te o članku iz rujna 2013. kada smo uputili pritužbu.

 

U tom dopisu Pravobraniteljica utvrđuje da se radi o člancima u kojima se tražitelji azila i azilanti prikazuju kao počinitelji kaznenih djela zbog kojih se stanovnici naselja Dugave trebaju osjećati ugroženo te upozorava glavog urednika Jutarnjeg lista da je poticanje na diskriminaciju također diskriminacija. Takvo tendenciozno izvještavanje uvelike doprinosi povećanju ksenofobije i stvaranju klime nedobrodošlice i nerazumijevanja za osobe koje bježeći od opasnosti, zaštitu pokušavaju pronaći u RH.

 

Cijelo pripoćenje možete pročitati ovdje.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.