Forum 2020: Prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU su migracije i azil

Large_asylum-1156011_1280

Prioritet predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije mora biti područje azila i migracija te zaustavljanje kriminalizacije solidarnosti, ističu organizacije civilnog društva iz Hrvatske okupljene u neformalnu mrežu Forum 2020.

Naime, organizacije civilnog društva uoči predsjedanja Hrvatske vijećem EU istaknuli su prioritete koje vide kao priliku zajedničkog rada na oblikovanju javnih politika Europske unije te za koje vjeruju da su potrebni zajednički napori, kako vladinih tijela, tako i organizacija civilnog društva.

Prioriteti su usuglašeni nakon što je Forum 2020 proveo konzultacije s građanima u pet gradova: Rijeci, Varaždinu, Splitu, Osijeku i Zagrebu te dodatne online konzultacije.

S obzirom na to da e pitanje migracija jedno od najvažnijih pritanja u Europskoj uniji, u kojoj svjedočimo prakse kršenja zakona koje uređuju pitanje azila, kršenja ljudskih prava migranata te trendovima kriminalizacije solidarnosti diljem EU prema izbjeglicama i migrantima, ovo je pitanje za zemlju koja preuzima predsjedanje Vijećem EU od iznimne važnosti, kao i za sve stanovnike EU i one koji će to tek postati. 

Organizacije upozoravaju kako je potrebno zaustaviti uvođenje zakonskih odredbi i praksi kojima se kažnjavaju građani koji iz humanitarnih razloga pomažu izbjeglicama na teritoriju članica te raspiruju strah i rasizam u društvu . 

Forum 2020 osim toga, ističe nužnost reforme Zajedničkog europskog sustava azila (CEAS) koja se mora temeljiti na ljudskim pravima, imati jasne ciljeve i ukloniti disfunkcionalnosti postojećeg sustava (Dublinski sustav). Iznimno je važno da reforma CEAS-a štiti i širi, a ne smanjuje prava tražitelja azila i izbjeglica. Jednako je važno osigurati usmjeravanje sredstava u integraciju, a smanjiti ulaganje sredstava u opremanje granica i povratke migranata u tzv. treće zemlje. 

Očekuje se i osiguravanje i omogućavanje sigurnih i legalnih puteva budući je to ključni doprinos koji EU može dati globalnom odgovoru na migracijska kretanja te bi uvelike smanjilo rizike i neizvjesnosti kojima su izložene osobe koje su prisiljene napustiti svoje domove. 

Važan korak u tom smjeru bilo bi ukidanje ograničenja za spajanje obitelji, odnosno proširenje prava kojima se uređuje spajanje obitelji kako bi ih se učinilo manje restriktivnima. S obzirom na vrlo zabrinjavajuću situaciju na vanjskim granicama EU, očekuje se da će Vijeće smanjiti i ograničiti nadležnosti Frontexa i uspostaviti efikasni, nezavisni mehanizam nadzora postupanja na granicama. 

Sve prioritete civilnog društva vezano za predsjedanje Hrvatske EU-om možete pronaći ovdje.

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.