Balkanska mreža za izbjeglice se pridružuje zahtjevu da hrvatske vlasti preuzimu odgovornost!

Large_brn_logo_kvadrat__1__page_1

Izvor: Balkanska mreža za izbjeglice / Balkan Refugee Network (APC, CMS, ICS, LEGIS)

Europski sud za ljudska prava ovog je tjedna odbio zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine. 

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Republika Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život, u kojoj je zaključeno da je:

- Europski sud za ljudska prava priznao Madinu Hussiny i njezinu obitelj kao žrtve nezakonitog protjerivanja iz Republike Hrvatske, što je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice Madine 21. studenog 2017. godine.

- Republika Hrvatska nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im povrh svega onemogućila pristup odvjetnici, upravo s ciljem sprječavanja da ovaj slučaj dođe do Europskog suda za ljudska prava.

Nakon ove snažne i konačne potvrde presude, Vlada Republike Hrvatske više ne može ignorirati počinjene propuste, već mora žurno smijeniti odgovorne, žurno pronaći i sankcionirati izravne počinitelje te uvesti neposrednu zapovjednu i političku odgovornost za odgovorne u slučaju pokojne Madine Hussiny i njezine obitelji.

Institucije Republike Hrvatske trebale bi poduzeti konkretne korake da se tako nešto više nikada ne ponovi ni jednom drugom prognanom djetetu i njegovoj obitelji na njezinim granicama.

Odbijanjem žalbe Veliko vijeće je potvrdilo prethodnu presudu ESLJP-a i pravda za Madinu je konačno izborena!

Na Republici Hrvatskoj je da ispravi dio nanesene nepravde smjenom odgovornih i zaustavljanjem nezakonitih i nasilnih protjerivanja izbjeglica!

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.