Ne dopustimo da obrazovna reforma bude u Muzeju prekinutih reformi!

Large_hina_hmb

Tražimo od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da zaduži tajnicu Vlade da pripremi razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića”, istaknuo je Marko Kovačić iz GOOD inicijative na današnjoj konferenciji za novinare Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma: godinu dana poslije.

Na konferenciji za medije predstavljeni su zahtjevi GOOD inicijative povodom prosvjedne akcije 1. lipnja 2017. godine u 18:00 sati: razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića; razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican te ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine.

 

U uvodnom govoru, Martina Horvat iz GONG-a istaknula je kako je provedba Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije bila značajno ugrožena u prošloj godini. “Iako je iz državnog proračuna za obrazovanje izdvojeno 14% više, djeca od toga ništa nemaju”, napomenula je. Također, istaknula je kako obrazovanje nije postalo nacionalni prioritet, iako ga političke stranke u predizbornim obećanjima takvim predstavljaju.

 

Ministar Barišić svojim odlukama i prijedlozima kontinuirano radi na derogaciji odgojno obrazovnog sustava i znanosti. Ministar Barišić mijenja zakone kako bi on mogao biti neprocesuiran, kako bi ministar Boras mogao ostati na mjestu rektora i nakon 65. godine.  To je nešto na što građani ne smiju pristati. Želimo poslati poruku kako ovaj sukob, iako ga neki žele prikazati kao sukob ljevice i desnice, nije ništa drugo nego apel na europske vrijednosti”, istaknuo je Marko Kovačić.

 

Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja napomenuo je kako je Dijana Vican dva puta “jasno rekla u javnosti da nije čitala dokumente – dokumente Jokićevog ERS-a te životopise kandidata koji su se prijavili za rad u ERS-u. Pitamo se je li profesoricu Vican briga za provedbu obrazovne reforme. Slijedom toga, zahtijevamo se da se ponovi natječaj za voditelja i članove ERS-a uz visoke standarde transparentnosti, da bude javan te da se očuva neovisnost ERS-a”.

 

GOOD inicijativa poziva sve građane i građanke da se pridruže prosvjednoj akciji 1. lipnja 2017. godine u 18:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Jer, Hrvatska mora bolje!

 

Detalji o događajima nalaze se na mrežnoj stranici www.goo.hr i na Facebook eventima: Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' i Okrugli stol 'Hrvatska može bolje – godinu dana poslije'.

 

 

 Preporučite članak: