Okus doma; Okus svijeta

Large_okusdoma_msu_20_resize

Na donatorskoj večeri održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma okupio je više od 300 podržavatelja – prijatelja, suradnika, donatora, partnera – koji su podržali ideju o zadruzi koja okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla te lokalne aktiviste, zaljubljenike u kulinarstvo i jezike, koji dijele strast u suradnji i povezivanju s drugim kulturama. 

„Za mene je ovo priča o jedinstvu, udruživanju snaga za zajednički cilj koji svima nosi dobro, ne samo našim članovima nego i hrvatskom društvu uopće. Želimo pokazati da nema mjesta strahu prema strancima u ovoj zemlji, da smo svi jednaki i samo nam treba prava prilika”, istaknuo je Sadou Diagne, jedan od kuhara i zadrugara Okusa doma.

Okus doma je svoj catering biznis predstavio raznovrsnom bliskoistočnom trpezom. Uz tradicionalno ispijanje kave na etiopski način i specijalitete iz različitih svjetskih kuhinja, od kurdskog falafela, kus-kusa, tamije, surbiyaana do arayesa i drugih, gosti su razgledali emotivnu i upečatljivu izložbu fotografskih portreta izbjeglica “Ljudi” Daga Oršića i uživali u koncertu senegalske muzičke grupe Kaira Kela. „Nakon ove večeri, zadruga za interkulturnu suradnju Okus doma nastavlja razvijati catering biznis za poslovne domjenke te poslovne i privatne zabave. Početkom iduće godine zadruga kreće u proizvodnju vlastitih prehrambenih proizvoda, dok kontinuirano organizira kulinarske radionice i tečajeve“, najavila je Emina Bužinkić iz Okusa doma te dodala kako je METRO Hrvatska pomogao u opremanju cateringa. Dodatno, s obzirom na jezičnu komponentnu zadruge, ovu jesen kreće i s tečajem arapskoga jezika u suradnji s organizacijom Živi atelje, dok je u planu ponuditi i više tečajeva drugih jezika.

Dodatne informacije o ovom posebnom putovanju u koji vas vode ljudi koji se prisjećaju okusa svoga doma, a kojima je život donio putovanje u novi život lišen mnogih okusa, boja i mirisa, nalazi se na www.okus-doma.hr. 

Fotogaleriju Nevena Petrovića možete pogledati ovdje.

Preporučite članak: