MEĐUNARODNI DAN MIGRANATA: Strahote s hrvatske granice objavljene u Crnoj knjizi o pushbackovima

Large_the_black_book

Prikupljena svjedočanstva pozivaju na odgovornost i zaustavljanje mučenja na granicama Europske unije. 

Mreža Border Violence Monitoring (BVMN) je, uz podršku lijeve koalicije Europskog parlamenta, objavila i predstavila danas, na Međunarodni dan migranata „Crnu knjigu pushbackova”, publikaciju od čak 1500 stranica, u kojoj dokumentira zastrašujuće policijsko nasilje koje je pretrpjelo više od 12 000 izbjeglica i drugih migranata na vanjskim granicama EU.


BVMN u kojoj sudjeluju i organizacije za ljudska prava iz Hrvatske, odnosno Are You Syrious i Centar za mirovne studije, objedinila je prikupljena svjedočanstva u čak dva sveska „Crne knjige o pushbackovima” - dok se cijeli drugi svezak odnosi samo na nasilna i nezakonita protjerivanja s područja Republike Hrvatske. Crna knjiga dokumentira nasilnu, sustavnu praksu mučenja, nehumanog postupanja i kršenja ljudskih prava osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, a uključuje svjedočanstva 892 grupe izbjeglica i drugih migranata, s iskustvima čak 12,654 osoba - uključujući žene, djecu i obitelji - o povredama koje su im nanijele hrvatske, slovenske, mađarske, talijanske i grčke državne vlasti. 

Detalji koji se iznose u ovim svjedočanstvima ponovni su podsjetnik na razinu nečovječnosti koja se odvija na hrvatskim granicama te o dužini trajanja strahota pred kojima EU godinama zatvara oči. Stavljajući naglasak na ove patnje, europarlamentarci lijeve koalicije i BVMN pozivaju EU institucije i vlade država članica na odgovornost za nečovječno i ponižavajuće postupanje prema izbjeglicama i drugim migrantima.

Iako su pushbackovi nezakoniti prema međunarodnom pravu, vlasti brojnih država članica već godinama sustavno krše, a druge ignoriraju kršenja ljudskih prava u suprotnosti s temeljnim načelima EU i međunarodnim obvezama. Važno je pritom napomenuti da „Crna knjiga“ uključuje samo incidente koje je BVMN izravno zabilježio, dok je stvarni broj žrtava vjerojatno puno veći. 

Govoreći na predstavljanju „Crne knjige”, njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst (Die Linke) izjavila je kako je posjetila brojna mjesta unutar i izvan granica EU i istaknula: “kamo god smo išli, pronalazili smo djecu, žene i muškarce koji su patili. Međutim, posljednjih godina situacija se još pogoršala. Šokirani smo beskrajnim izvještajima o nemilosrdnom, sadističkom i ponižavajućem nasilju koje podsjeća na brutalne diktature. ‘Crna knjiga’ baca prijeko potrebno svjetlo na ovo mračno poglavlje EU.” Zaključila je kako se nada se da će ova knjiga doprinijeti zaustavljanju zločina i da će Vlade odgovorne za njih snositi posljedice. 

Hope Barker, glasnogovornica mreže Border Violence Monitoring, dodala je: “Iako navedene optužbe nailaze na poricanje država počiniteljica, stranice ove knjige pružaju analizu uzoraka i fotografskih dokaza koji otkrivaju sustavnu praksu. I to su samo priče koje je Mreža uspjela zabilježiti, stvarnost je puno šira i dalekosežnija. "

Aktivisti mreže Border Violence Monitoring pozvali su na prestanak nekažnjavanja i preuzimanje odgovornosti kako bi se ovakva brutalna kršenja ljudskih prava mogla okončati.

Europarlamentarci lijeve koalicije Malin Björk i Miguel Urbán danas su u Bruxellesu „Crnu knjigu” simbolično uručili Povjerenici EK za unutarnje poslove Ylvi Johansson.

Crnu knjigu u cijelosti možete pročitati na sljedećim poveznicama: Svezak prvi i Svezak drugi, a snimku predstavljanja pogledajte ovdje.

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.