O projektu

Medium_imgres

Model deliberativnog javnog mnijenja (deliberative polling), odnosno metode deliberativne demokracije koju je razvio Centar za deliberativnu demokraciju Sveučilišta Stanford primjenjuje se po prvi put u Hrvatskoj, doduše u umanjenom okviru, kroz projekt Centra za mirovne studije "Neka se i glas građana čuje/ Polling voices - Citizens debate and advocate for sustainable social change". >>>

 

Građani samo na izborima mogu izravno utjecati na proračun

Medium_20150125_123212

Hrvatski građani mogu vrlo malo utjecati na donošenje državnog proračuna, jer politika nije građanima objasnila što znači donošenje proračuna, rekao je nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić na deliberaciji* o sudjelovanju građana u procesu donošenja proračuna u Hrvatskoj, koju je Centar za mirovne studije (CMS) organizirao u Mariji Bistrici od 23. do 25. siječnja.

Rasprava o deliberaciji o manjinskim pravima u Prizmi

Medium_prizma

Nakon deliberativne rasprave "Ostvarivanje prava manjina - integracija ili sukob i podjela" organizatorice su održale okrugli stol u veljači u Pazinu, uz partnerstvo sa Istarskom županijom. Na okruglom stolu su govorili predstavnici nekoliko udruga koji se u Istarskoj i Primorskogoranskoj županiji bave manjinama, te istarska dožupanica Viviana Benussi.

HRT Prizma

Novosti: Između crnog zlata i zelene energije

Medium_q5iw0yp36pr447mdzvdm3ixzohd

Deliberativna rasprava u Splitu na temu eksploatacije ugljikovodika iz Jadrana: Dok su jedni sudionici rasprave naglašavali kako će eventualna eksploatacija nafte i plina Hrvatskoj donijeti korist, drugi su se zalagali za obnovljive izvore energije i moratorij na bušenje u cijelom Jadranu. Treći pak argumentiraju da nema nužno boljeg ili lošijeg rješenja.

Portal Novosti

Novosti: Studenti pred izazovima deliberativne demokracije

Medium_5t3829v147lntla78wpzaj53r79

Projekt deliberativne demokracije predstavljen studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu: Metoda deliberacije predstavljena je studentima na primjeru treće deliberacijske rasprave nazvane „BDP: bolje donošenje proračuna“, koja je potkraj siječnja održana u Mariji Bistrici

Portal Novosti