Izjave za javnost

Medium_cms_i_id-_zakon_o_strancima__2_

Što je važnije - osoba ili osobna?

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! akcijom ispred Hrvatskog sabora upozorili su danas na najnovije izmjene Zakona o strancima, kojima se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo.

Medium_jamstvo

Tražimo osobno jamstvo zastupnika da porezna reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti !

Centar za mirovne studije i GONG pozivaju saborske zastupnike koji namjeravaju glasati za poreznu reformu koju je predložila Vlada da potpišu osobno jamstvo i dvogodišnjom plaćom zajamče da navedena reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj. Svojim potpisom potvrdit će da su u potpunosti razumjeli sve ekonomske i društvene implikacije navedene porezne reforme, te da su sigurni da će ona imati izravne pozitivne ekonomske učinke na najveći broj građana, one koji žive od svog rada i mirovina i čija su primanja daleko manja od zastupničkih.  

Medium_ivana_zanze__sandra_bencic__tomislav_domes__platforma_112__cms

Platforma 112: Dodjela prostora udrugama kao gradska igra u mutnom

Povodom objave Prijedloga liste prvenstva za dodjelu gradskih prostora Grada Zagreba na korištenje udrugama, Platforma 112 i Savez udruga Klubtura upozoravaju na dugogodišnju svojevrsnu igru u mutnom Grada Zagreba - nelogičnosti i netransparentnost postupka dodjele gradskih prostora, kao i manjak natječaja te neprikladnost ponuđenih prostora.

Medium_rat_je_gotov_plakat_2

Zveckanje oružjem ne gradi mir

Povodom održavanja današnjeg vojnog mimohoda uoči 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Centar za mirovne studije (CMS) izražava duboko žaljenje što Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović nisu bili spremni pokazati drugo lice Hrvatske i zaustaviti paradiranje tenkova po zagrebačkim ulicama. 

Medium_slika_1

Makedonija nas treba. Sada.

Republika Makedonija ovih dana prolazi kroz događanja drugačija od dosad viđenih. Nezadovoljstvo naroda s jedne, a odlučnost vlastodržaca s druge, sukobljavaju se na način koji može voditi nužnoj katarzi, ali i pogibeljnom kaosu. Na ulici su mladi, građani svih političkih uvjerenja i etničkog porijekla, ujedinjeni željom za odgovornom, transparentnom upravom koja će obavljati svoj posao, umjesto da ih ignorira. Građanke i građani Makedonije trebaju našu podršku sada. Danas. 

Medium_dosta_je_ratova

Apel Predsjednici RH i Predsjedniku Vlade RH: Odustanite od vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice operacije Oluja!

Centar za mirovne studije (CMS) još jednom apelira na predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da odustanu od ideje organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice operacije Oluja. CMS smatra da je takvo obilježavanje vojno redarstvene akcije, u kojoj je ubijeno stotine ljudi – civila, vojnika i policajaca, nepromišljeno jer se time iz sjećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promoviraju se napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi. 

Medium_large_monika_mayrhofer__institut_ludwig_boltzman

Prikupljanjem podataka protiv diskriminacije

Sustavno prikupljanje kvalitetnih podataka o položaju marginaliziranih društvenih skupina u svim područjima društvenog života, poput rada i zapošljavanja, socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, nužan je preduvjet za oblikovanje i provedbu mjera koje će donijeti održiv pomak prema stvarnoj jednakosti svih građana Hrvatske, bez obzira na rasu, etničko podrijetlo, spol, seksualnu orijentaciju, invaliditet ili neke druge karakteristike – glavna je poruka prvog dana dvodnevne konferencije „Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti“ koju organizira Centar za mirovne studije.

Medium_file8581285192158

Razjedinjeni u različitosti, ujedinjeni u represiji

Centar za mirovne studije (CMS) poziva Vladu RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da se aktivno uključe u rješavanje imigrantske krize s kojom se suočava Europska unija te da pokažu solidarnost sa svima onima koji moraju napustiti svoje domove. 

Medium_large_milica_miladinovic_3

Slučaj Milice Miladinović - 15 godina borbe za vlastiti dom

Nakon 15 godina borbe za vlastitu imovinu zbog sustavne diskriminacije i nefunkcionirajuće pravne države, Milica Miladinović danas je napokon dobila svoj stan. Centar za mirovne studije tim povodom čestita Milici na novom domu, no istovremeno upozorava da je kroz cijeli proces došlo do velike, ne samo materijalne, već i nematerijalne štete uzrokovane etničkom diskriminacijom, neučinkovitom administracijom te ostacima konzervativnih politika iz 90-ih.