Konferencija: Prakse i metode u borbi protiv rasizma i ksenofobije

Large_cedim

Centar za mirovne studije i Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija Vas pozivaju na konferenciju povodom završetka dvogodišnjih aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Protiv rasizma i ksenofobije – za jednakost izbjeglica i etničkih manjina“.

U prvom dijelu konferencije, predstavit ćemo eksploratorno i kvalitativno istraživanje o stavovima i percepcijama javnosti o nacionalnim manjinama, izbjeglicama i imigrantima u Hrvatskoj. U ovoj studiji, istraživački tim htio je razumjeti sadržaj stavova i kontekst u kojima se oni formiraju. U periodu od veljače do listopada 2016. godine provedeno je terensko istraživanje s četiri skupine aktera: općom populacijom, pripadnicima nacionalnih manjina, izbjeglicama i tražiteljima azila te dionicima sustava. Intervjui i fokus grupe pokrivali su nekoliko temeljnih tipova pitanja, uključujući stavove o: društvu i temeljnim društvenim problemima; društvenim različitostima; odnosu prema useljenicima i nacionalnim manjinama, društvenim problemima ovih skupina te postojećim institucionalnim rješenjima. Istraživanje donosi i niz preporuka upućenih institucijama za daljnji rad na ovoj temi.

U drugom dijelu konferencije, kroz razgovor ćemo predstaviti par ključnih aktivnosti iz proteklog dvogodišnjeg perioda provedbe, fokusirajući se na par ključnih područja: promišljanje teme rasizma i ksenofobije i izvještavanja te bilježenje njene pojavnosti u društvu, direktni rad s marginaliziranim društvenim skupinama - onima koji trpe posljedice rasizma i ksenofobije, kao i važnost rada u domeni obrazovnih praksi te kreiranja i zagovaranja provedbe mjera i aktivnosti politika za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

U pauzi između dva bloka kušat ćemo zalogajčiće zadruge Okus doma, grupe entuzijasta i ljubitelja kulinarstva koja se okupila pod zajedničkom idejom približavanja i stvaranja okusa i mirisa različitih podneblja.

Projekt je financiran sredstvima instrumenta IPA 2012 "Organizacije civilnoga društva – Mehanizmi unutarnje kontrole za očuvanje standarda EU“ kroz program Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za osiguravanja djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava čiji cilj je osiguravanje učinkovite primjene standarda Europske unije u osnaživanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Program rada za petak 20. listopada 2017. godine nalazi se u nastavku.PROGRAM

Konferencija „Prakse i metode u borbi protiv rasizma i ksenofobije“

Fakultet političkih znanosti, petak, 20. listopada 2017. godine

 

12,00 – 12,15

Uvod, dobrodošlica i predstavljanje ciljeva konferencije – Cvijeta Senta, Centar za mirovne studije

12,15 – 13,15

Prezentacija nalaza istraživanja „Stavovi i percepcije domaće javnosti o nacionalnim manjinama, izbjeglicama i migrantima“

·         Vedrana Baričević, autorica dijela istraživanja, Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM)

·         Viktor Koska, autor dijela istraživanja, Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM)

 

13,15 – 14,00

Pauza uz Okus doma

 

14,00 – 15,15

Panel diskusija „Prakse i metode u borbi protiv rasizma i ksenofobije“

·         Ivana Dragičević, novinarka i urednica, jedna od autorica zbornika „Razumijevanje rasizma i ksenofobije“

·         Sara Kekuš, voditeljica programa borbe protiv rasizma i ksenofobije, Centar za mirovne studije

·         Drago Župarić - Iljić, znanstveni suradnik, Institut za migracije i narodnosti 

 Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.