Slovenski sud potvrdio – Hrvatska sudjelovala u lančanom nezakonitom protjerivanju migranata

Large_cms-logo

Slovenski Upravni sud donio je presudu koja potvrđuje da je slovenska policija počinila lančano i nezakonito protjerivanje u kojem je sudjelovala i Hrvatska, a zbog kojeg je osoba koja je u Sloveniji željela tražiti međunarodnu zaštitu - završila u Bosni i Hercegovini, izvijestila je slovenska građanska inicijativa InfoKolpa. 

Riječ je o mladiću J.D. koji je u slovenskoj policijskoj postaji zadržan dva dana, a iako je tri puta zatražio azil, zahtjev mu nije uvažen, već je nezakonito protjeran u Hrvatsku, odakle se taj nezakoniti postupak nastavio protjerivanjem u Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga Slovenija mora omogućiti 24-godišnjaku da se vrati u Sloveniju, omogućiti mu da tamo zatraži azil te mu platiti odštetu u iznosu od 5.000 eura. 

Od samog početka slučaj je pratila inicijativa InfoKolpa, članica mreže Border Violence Monitoring (BVMN) te imala ključnu ulogu u prikupljanju dokaza. Slovenski sud se u presudi oslanja upravo na njihove izvještaje te izvještaje drugih organizacija unutar mreže BVMN, kao i medijske izvještaje, a pokazatelj je važnosti ovih neovisnih izvještaja, čiju vrijednost Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske uporno pokušava umanjiti.

Presuda koja je objavljena ovog tjedna još nije pravomoćna, ali je važan presedan koji ne samo da utvrđuje povrede ljudskih prava nego i da su lančana nezakonita protjerivanja u BIH, uz pomoć hrvatske policije, “sustavna i rutinska”. 

Dino Bauk, odvjetnik mladića J.D., ističe: “Važnost ove presude Upravnog suda je da ne utvrđuje kršenje ljudskih prava u nekim pretjeranim, pojedinačnim postupcima graničnih policajaca, već u ponašanju koje je dio sustavnog i rutinskog postupanja prema tražiteljima azila koji umjesto u zakonom zajamčenim procedurama traženja azila, bivaju lančano nezakonito protjerani u  Bosnu i Hercegovinu”.

Presuda slovenskog suda potvrda je onoga što organizacije i institucije već godinama upozoravaju: nezakonita protjerivanja izbjeglica i migranata se događaju, a u njih su uključene brojne zemlje Europske unije. Ovaj slučaj snažan je pokazatelj institucijama Europske unije što se događa unutar njenog teritorija, i na njenim vanjskim, ali i unutarnjim granicama, a to je kršenje ljudskih prava i vladavine prava.

“Vjerujem i nadam se da će ova presuda pomoći drugima. Možda neće imati direktan utjecaj na mene, ali znam da ovako osvještavamo ljude, a time se stvara i više vjere u pravni poredak”, poručio je J.D. nakon presude.

Također, dokaz je to koji podupire svjedočanstva tisuća izbjeglica i drugih migranata koji su doživjeli nasilje i nezakonito protjerivanje i kršenje prava na traženje azila. Hrvatske vlasti već dugo odbijaju provesti učinkovite istrage o ovim svjedočanstvima te je pokazatelj kako se, ako se želi, može istražiti svjedočanstva i pokrenuti potrebne pravne postupke.

Stoga Centar za mirovne studije s mrežom Border Violence Monitoring još jednom traži zaustavljanje svih nezakonitih praksi nezakonitih i nasilnih protjerivanja te istragu ovog i sličnih slučajeva u Republici Hrvatskoj.

 

 

Više informacija preuzmite ovdje.

foto: hina

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.