CMS: Prijedlog Zakona o strancima je manjkav i omogućava diskriminaciju

Large_cms

Ususret sjednici Sabora na kojoj je predviđena rasprava o novom Prijedlogu Zakona o strancima, Centar za mirovne studije još jednom ističe komentare koje smo predlagali tijekom javnog savjetovanja, a koji nisu usvojeni. 

 

Najproblematičnijim mjestima ovoga Prijedloga Zakona smatramo neusklađenost za Zakonikom o schengenskim granicama, nemogućnost podnošenja žalbi na odluke MUP-a kojom se dodatno opterećuje pravosudni sustav, ostavljanje prostora za arbitrarnost pri provođenju sigurnosnih provjera i otežano odobravanje privremenog boravka iz humanitarnih razloga.

Smatramo da je nužno Zakonom propisati mjere alternative detenciji i jasno definirati detenciju kao krajnju mjeru te ukloniti diskriminatorne odredbe koje osobama u neregularnom statusu uvjetuju detenciju na osnovi imovinskog stanja. Zakonom je također nužno klasificirati, definirati i jasno odvojiti krijumčarenje od pomaganja iz humanitarnih razloga, kao i urediti obveze prijevoznika koji nemaju ovlasti tražiti putnike dokumente za unutargranične relacije i čije bi postupanje po trenutnom prijedlogu bilo protuzakonito i diskriminatorno, odnosno temeljeno na rasnoj, vjerskoj i etničkoj profilaciji. Smatramo kako je izmjena Prijedloga Zakona u navedenim područjima nužna za bolju učinkovitost zakonskih procedura i poštivanje ljudskih prava stranaca.

 

Naše komentare pročitajte ovdje.

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.