CMS - istraživačka točka Agencije EU-a za temeljna prava u Hrvatskoj

Large_fra

Centar za mirovne studije je voditelj domaćeg konzorcija za članicu multidisciplinarne istraživačke mreže FRANET Agencije EU za temeljna prava.

Članice konzorcija su Kuća ljudskih prava Zagreb i udruga BaBe, a ovo nam je drugi četverogodišnji mandat. U sklopu mreže FRANET godišnje provodimo više istraživačkih poslova u području ostvarivanja temeljnih prava koji u konačnici doprinose komparativnim analizama koje Agencija FRA redovito objavljuje.

Agencija FRA neovisan je referentni centar izvrsnosti za promicanje i zaštitu ljudskih prava u EU-u. Temeljna prava pripadaju svima u Europskoj uniji. Nije važno tko ste, koja su vaša uvjerenja ni na koji način želite živjeti.

Agencija FRA pomaže u promicanju i zaštiti tih prava, uključujući prava na:

  • život bez diskriminacije na temelju dobi, invalidnosti ili etničkog podrijetla
  • zaštitu osobnih podataka
  • pristup pravosuđu.

CMS još od 2014. godine sudjeluje u ovim važnim istraživanjima i izradi izvještaja o stanju temeljnih prava u Hrvatskoj, kao što to u drugim zemljama uglavnom čine nezavisne institucije za zaštitu i promicanje ljudska prava ili istraživački centri pri sveučilištima. Popis je dostupan na: https://fra.europa.eu/en/cooperation/franet.

Neki od izvještaja u kojima je Centar za mirovne studije s partnerskim organizacijama sudjelovao su:

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.