POZIV NA KONFERENCIJU ZA MEDIJE Presuda Europskog suda za ljudska prava potvrdila kako je Hrvatska grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji Madine Hussiny

Large_untitled

Pozivamo vas na konferenciju za medije Centra za mirovne studije i Are You Syrious? koja će se održati u petak, 19.11.2021., u 10 sati na Markovu trgu (na južnom ulazu), povodom presude Europskog suda za ljudska prava koja potvrđuje kako je Hrvatska grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji Madine Hussiny.

Na konferenciji za medije ćemo predstaviti presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu M.H. i drugi protiv Hrvatske te govoriti o njenim implikacijama za Republiku Hrvatsku. 

Četiri godine nakon Madinine smrti, Madina i njezina obitelj napokon su dobili pravdu. Europski sud za ljudska prava danas je objavio presudu kojom je potvrdio povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja, pravo na sigurnost i slobodu te pravo na pojedinačni zahtjev. Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava time su priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice 21. studenoga 2017. godine.

Odluka je donesena u postupku u kojem obitelj Hussiny zastupa odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić u suradnji sa Centrom za mirovne studije.

 

Na konferenciji za medije će govoriti Antonia Pindulić i Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije te Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious?Za dogovore o medijskim izjavama slobodno kontaktirajte Lovorku Šošić na mail lovorka.sosic@cms.hr ili na broj telefona 0981898457.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.