Demo akademija

Large_demoakademija_web

„Demo akademija“ je jednogodišnji multidisciplinarni program obrazovanja o demokraciji usmjeren na razvoj znanja, jačanje vještina te oblikovanje stavova i ponašanja koji su osnova društvenog angažmana građana te su važni za realizaciju ljudskih i građanskih prava i odgovornosti. Svrha ovog multidisciplinarnog programa je obrazovati građane za veće sudjelovanje i posvećenost ideji i vrijednostima demokracije te podržati stil života u zajednici u kojoj građani žive sa i u odnosu s drugima. 

Vrijednosti i navike na kojima demokracija počiva nisu urođene i ne možemo ih podrazumijevati. Predanost očuvanju dostojanstva i slobode, jednakih prava, socijalne i ekonomske pravde, solidarnosti, osobne i društvene odgovornosti, samosuzdržanosti, samopoštovanja i održivog razvoja moraju biti usvajani kao navike kroz znanja i praksu.

Sadržajno i metodološki program povezuje teoriju i praksu te omogućuje učenje i istraživanje u šest obrazovnih područja: 1. Demokracija i civilno društvo; 2. Ljudska prava; 3. Socijalna kohezija; 4. Kultura mira; 5. Održivi razvoj; 6. Europska unija. Primjenjujući suvremene oblike i metode poučavanja zasnovane na visokom stupnju interaktivnosti između predavača i polaznika, iskustvenom učenju, odgovornosti i samostalnosti, cijeli proces obrazovanja stavlja u fokus same polaznike te osigurava njihovo aktivno sudjelovanje, dubinsku analiza i obradu primljenih informacija te razvoj kritičkog odnosa prema predstavljenim temama i sadržajima. Povezivanjem teorije i prakse, kroz direktan rad u zajednici želi se dodatno potaknuti razvoj građanskih kompetencija, odgovornosti, tolerancije i brige prema drugima. 

Program je namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva i aktivnim pojedincima s područja Slavonije i Baranje otvorenih za različitosti i pomicanje osobnih granica koji aktivno doprinose društvenom razvoju. Prvu generaciju polaznika, koja je započela edukaciju u svibnju 2016. godine, čini 29 pojedinaca, raznolikih po obrazovanju, godinama, kao i dosadašnjem profesionalnom i životnom iskustvu, s jednom zajedničkom crtom, motivacijom za pozitivne društvene promjene.

Voditelji kolegija i predavači uključeni u provedbu „Demo akademije“ su stručnjaci i praktičari iz cijele Hrvatske s višegodišnjim iskustvom rada i aktivnog djelovanja u području razvoja demokracije i civilnog društva.

Ovim obrazovnim programom, Volonterski centar Osijek, želi doprinijeti izgradnji društva u kojem su važne ljudske vrline, u kojem se njeguje pluralizam, solidarnost, jednake mogućnosti i dostojanstvo svakog pojedinca te poštuju ljudska prava i slobode kao temeljne vrijednosti demokracije. 

Više o Demoakademiji.

„Demo akademija“ je financirana sredstvima Europske unije (program IPA, Transition Assistance and Institution Building Component, 2012.) kroz projekt „Novi putokazi ljudskih prava i aktivnog građanstva“, a sufinancirana je sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te kroz projekt „Obrazovanje za ljudska prava i demokraciju“ koji je financijski podržan sredstvima fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške (EGP/NF), uz podršku Nacionalne zaklade kao akreditiranog provedbenog tijela. 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.