Prijave na Mirovne studije 2022.godine do 10.prosinca!

Large_mirovni_studiji_2022_web_stranica_1320x800

Centar za mirovne studije otvorio je prijave za Mirovne studije, obrazovni program za sve koji žele poticati nenasilne društvene promjene, a koji se 2022. godine odvija online i uživo. Prijaviti se mogu građani i građanke iz cijele Hrvatske bez obzira na prethodno obrazovanje i godine.

U vremenu obilježenom porastom društvenih, ekonomskih i ekoloških nejednakosti na globalnom i lokalnom planu, Mirovni studiji se bave razumijevanjem njihovih uzroka, dijele alternative i potiču prakse promjene. Polaznici i polaznice Mirovnih studija, zajedno s mentorima i mentoricama vizioniraju pravednije društvo s manje direktnog i strukturnog nasilja, traže modele organiziranja građana za izgradnju pozitivnog mira te povezuju ljude i grupe.      

Mirovni studiji koriste interdisciplinarni pristup temama ljudskih prava, globalnog društva i ekonomske pravde, ljudske sigurnosti i migracija, feminizma, spola, roda, seksualnosti te ratnog i antiratnog nasljeđa. Program uključuje rad na vještinama suradnje, analize sukoba i upoznavanje s praktičnim alatima i primjerima rada na društvenoj promjeni.

Povezivanjem i suradnjom kroz Mirovne studije se stvara istraživački, obrazovni i organizacijski potencijal za nenasilnu promjenu društva

Neformalni obrazovni program Mirovnih studija, Centar za mirovne studije u kontinuitetu organizira u Zagrebu od 1997. godine, a u 2022. godini Mirovni studiji će biti dostupni sudionicima i sudionicama iz cijele Hrvatske. Osnovni program traje 100 sati, a provodi se od siječnja do srpnja 2021. u večernjim satima, od 18 – 20 sati, a uključuje i tri vikend susreta uživo.

Centar za mirovne studije poziva sve građane i građanke željne aktivnog rada na promjeni društva, njihovih zajednica ili susjedstava, da  svoje prijave pošalju do 10. prosinca 2021. godine. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavni upitnik i sastaviti tekst prema uputama.

 

Više o programu pronađite ovdje.

Što su Mirovni studiji?

U svojoj zajednici vidite probleme i nepravdu koji vas smetaju? Brine vas pritisak na društvo i planetu, nejednakost, diskriminacija, nasilje ili bar nešto s popisa? Želite bolje razumjeti uzroke društvenih nejednakosti, potražiti rješenja i povezati se s ljudima koji pokušavaju doprinijeti stvaranju pravednijeg i mirnijeg društva? Prijavite se na Mirovne studije!

Mirovni studiji su program neformalnog obrazovanja Centra za mirovne studije koji  se provodi od 1997. godine. Tijekom 24 godine educirale smo, motivirale, osnažile i povezale preko 700 sudionika i sudionica za rad na nenasilnoj društvenoj promjeni. U programu se bavimo razumijevanjem uzroka društvenih nejednakosti, razvijanjem pristupa za otpor direktnom i strukturnom nasilju te traženjem alternativa i vizioniranjem pravednijih praksi i modela organiziranja.

Sudionike i sudionice potičemo da globalne i lokalne nepravde istražuju kroz interdisciplinarni i trans-disciplinarni pristup –uključujemo i povezujemo gledišta različitih disciplina - povijesti, sociologije, politologije, antropologije i drugih te ih povezujemo s djelovanjem/praksom. Za razliku od programa fokusiranih na diplomaciju, orijentiramo se na društvo - građane i njihovu aktivnu ulogu u izgradnji pravednijeg svijeta.

Mirovni studiji su kritički i transformativni. Na osobnoj i društvenoj razini trebaju nam alternative statusu quo koje se očituju u drugačijem vođenju politike – mir je po ovom shvaćanju rezultat transformacije vrijednosti, društvenog uređenja i međunarodnih odnosa.

Voditeljice pojedinih cjelina, predavači i gosti na Mirovnim studijima su osobe s teorijskim znanjem i višegodišnjom praksom u radu na društvenoj promjeni. Svi redom aktivni su u unapređenju znanja i praksi u područjima kojima se bave. Njihovo znanje i motivacija mogu nas pokrenuti, što redovno čujemo u evaluacijama. I ove godine s nama će biti 20-tak ljudi iz CMS-a i brojnih suradničkih organizacija, ustanova i institucija.

O osnovnim pojmovima koji se obrađuju na Mirovnim studijima možete pročitati ovdje

Kako izgleda program?

Program je organiziran kroz 3 modula i 7 programskih cjelina:

I: VJEŠTINE SURADNJE
II: SVIJET OKO NAS - ANALIZE I PRISTUPI ZA IZGRADNJU BOLJEG DRUŠTVA

  • GLOBALNO DRUŠTVO I EKONOMSKA PRAVDA
  • LJUDSKA PRAVA
  • FEMINIZAM, SPOL, ROD, SEKSUALNOST
  • RATNO I ANTIRATNO NASLJEĐE
  • LJUDSKA SIGURNOST I MIGRACIJE

III: PRAKSE ZA DRUŠTVENU PROMJENU


Za koga su Mirovni studiji?

Za nemirne. Za one koji žele podijeliti svoje znanje, ali i čuti druge. Za ljude svih profesija i razina obrazovanja koji u svojoj
okolini žele koristiti znanja koje program nudi: aktivistice, studenti, prodavačice, učitelji, sindikalistkinje, nezaposleni,
zaposlene, mladi, stariji - program je za vas ako želite aktivno sudjelovati u izgradnji društva s manje nasilja i isključenosti, a
više jednakosti i pravde.

Što mi treba za Mirovne studije?

6 sati tjedno - 4 za predavanja i 2 za rad na zadacima. Motivacija i dobra volja. Spremnost da slušam druge i ako se
s njima ne slažem. Spremnost da dijelim iskustvo i znanje. Dobar internet – i kad nismo svi u jednoj prostoriji volimo se
vidjeti, diskutirati i raditi u grupama. Kamere i ton su on!

Koliko to košta?

Participacija u troškovima za šestomjesečni program iznosi 1.000 kuna za zaposlene, a za studente, umirovljenike i
nezaposlene participacija iznosi 700 kuna. Dio navedenog iznosa može se odraditi kroz pomoć u programu i aktivnostima Centra za mirovne studije i partnera. Za susrete uživo pokrivano trošak smještaja i prehrane, od vas očekujemo
da pokrijete trošak putovanja ili se organizirate i povezete s nekim iz blizine.
Ekonomske teškoće vezane za participaciju ili putni trošak nisu razlog za odustajanje od prijave, ako se pojavi problem -
naći ćemo rješenje. 


Prijavnicu ispunite ovdje.

Vizuali Mirovnih studija 2022. nastali su u suradnji s prošlogodišnjom polaznicom Mirovnih studija i dizajnericom Anom Labudović, a dostupni su za korištenje u izvornom obliku.
Projekt PRAVA U PRAKSI - Participacijom i suradnjom do kvalitetnih politika zaštite socio-ekonomskih prava je podržan s 149.173,58 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.