Produžene prijave za Mirovne studije do 11. prosinca u ponoć!

Large_25ms_fb_cover

Brine te nasilje oko nas - pritisak na isključene, društvo i planetu, rastuća nejednakost,  diskriminacija, klimava demokracija ili bar nešto s popisa? Želiš bolje razumjeti uzroke društvenih nejednakosti, tražiti rješenja i povezati se s ljudima koji pokušavaju doprinijeti stvaranju pravednijeg i mirnijeg društva? Prijave na Mirovne studije produžene do 11. prosinca!

Nakon dvije godine zoomiranja, u 2023. program Mirovnih studija održava se uživo u Zagrebu.

Mirovni studiji su program neformalnog obrazovanja Centra za mirovne studije koji se provodi od 1997. godine. Kroz 25 godina koje su iza nas motivirali smo, osnažili i povezali preko 700 sudionika, sudionica, predavača i gostiju za uključivanje u rad na nenasilnoj društvenoj promjeni i društvenoj pravdi - izgradnji pozitivnog mira. Na Mirovnim studijima se bavimo razumijevanjem uzroka društvenih nejednakosti i isključenosti, upoznavanjem s različitim pristupima za otpor direktnom i strukturnom nasilju, traženjem alternativa, pravednijih praksi i modela organiziranja.

Sudionike i sudionice potičemo da globalne i domaće društvene probleme istražuju kroz više dimenzija, kroz teoriju i praksu: uključujemo i povezujemo gledišta različitih znanstvenih disciplina s politikama i praksom nastalom kroz kolektivni aktivistički rad. Za razliku od programa fokusiranih na visoku diplomaciju, orijentiramo se na društvo - građane_ke i našu aktivnu ulogu u izgradnji pravednijeg svijeta. Mirovni studiji su kritički i transformativni; guraju promjene na osobnoj, društvenoj i političkoj razini. Društvu u kojem živimo trebaju alternative statusu quo koje se očituju u drugačijm politikama i praksama, a mir je po ovom shvaćanju rezultat transformacija vrijednosti, društvenog uređenja i međunarodnih odnosa.  Koristimo interdisciplinarni pristup temama ljudskih prava, globalnog društva i ekonomske pravde, ljudske sigurnosti i migracija, feminizma, spola, roda, seksualnosti te ratnog i antiratnog nasljeđa. Program se provodi se od siječnja do lipnja, traje 100-tinjak radnih sati. 

U 2023. godini predavanja su uživo u Zagrebu, u Kući ljudskih prava (Selska 112), utorkom i četvrtkom od 18 do 21 sat, uz domaće zadaće i nešto individualnog rada. Program uključuje i tri radne subote. 

Nakon dvije godine online rada, u 2023. se vraćamo uživo za sudionike i sudionice iz Zagreba i okolice, a 2024. bi Mirovni studiji ponovno mogli biti u hibridnm formatu za sudionike i sudionice iz cijele Hrvatske. 

Za prijavu, do 8. prosinca  popunite ovaj upitnik u kojem ćete reći više o svojoj motivaciji za sudjelovanje i predajte kratak tekst prema uputama iz upitnika.  Nakon vaše prijave, do 20. prosinca vidimo se na zoom-intervjuu, predavanja počinju 12. siječnja 2023.

Više informacija o programu možete pronaći u  brošuri.

Vizual za 25. godinu Mirovnih studija izradila Radnja.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.