[2022] Kako uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu / vojnu vježbu?

Large_hina_morh

AŽURIRANE INFORMACIJE ZA 2023. PRONAĐITE OVDJE.

 

Dobili ste poziv na vojnu vježbu ili na upis u vojnu pričuvu ili na dodjelu ratnog rasporeda? Evo što vam je činiti!

1.Što je vojna pričuva?

Nakon što si odslužio vojni rok MORH te je automatski stavio u bazu tzv. vojne pričuve. Svi muški građani koji su u vojnoj pričuvi vojni su obveznici do navršenih 55 godina života. MORH ima pravo vojne obveznike pozivati na vojne vježbe. Pogledaj i web-stranicu MORH-a o pričuvi.

 

2. Nisam služio vojni rok već civilnu službu, tj. već sam uložio prigovor savjesti ranije. Da li sam i ja u vojnoj pričuvi i da li me MORH može pozvati na vojne vježbe?

Ne. Ako si bio u civilnoj službi (tj. uložio si prigovor savjesti na vojni rok kada je isti bio obavezan za sve) onda se vodiš u evidenciji tzv. civilnih pričuvnika i obavezan si se odazvati samo na pozive civilne zaštite kojima ne upravlja MORH. Ako te MORH pozove na dodjelu ratnog rasporeda ili na vojnu vježbu kao civilnog pričuvnika, odmah nam to javi jer je to teži oblik kršenja zakona.

 

3. Što znači MORH-ov poziv na „dodjelu ratnog rasporeda“?

Dodjela ratnog rasporeda je u stvari revizija vojne pričuve. MORH je odlučio revidirati bazu vojne pričuve te šalje pozive građanima da vidi s kojom pričuvom uopće raspolaže te razvrstava građane u razne vojne rodove.

 

4. Je li moguć prigovor savjesti na vojnu pričuvu /vojnu vježbu?

Da. Prigovor savjesti se ne odnosi samo na vojni rok, već i na bilo koje sudjelovanje u oružanim snagama ili vođenja u vojnim evidencijama. Dakle, možeš uložiti pravo na vojnu pričuvu. Time si automatski uložio i prigovor savjesti na vojnu vježbu.

 

4a. Odslužio sam vojni rok, ali sada bi želio uložiti prigovor savjesti. Da li je to moguće?

Naravno. To što nisi uložio prigovor savjesti na vojni rok, nego sada na pričuvu nije nikakva prepreka. Čovjek se u svakom trenutku može odlučiti na prigovor savjesti bez obzira na prošlost.

 

5. Koji zakoni Republike Hrvatske mi jamče pravo na prigovor savjesti?

Ustav RH čl. 47, Zakon o civilnoj službi čl. 6 i Zakon o obrani čl. 24.

 

6. Kada mogu uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu /dodjelu ratnog rasporeda/vojnu vježbu?

Prigovor savjesti možeš uložiti u bilo kojem trenutku. Prije nego stigne poziv za „dodjelu ratnog rasporeda“ ili za vojnu vježbu ili nakon što stigne poziv. Prigovor savjesti se može uložiti i za vrijeme vojne vježbe. 

 

7.Kako i gdje ulažem prigovor savjesti?

Odnedavno MORH je regulirao procedure ulaganja prigovora savjesti.

Potrebno je popuniti službeni tzv. PZC obrazac (nalazi se na kraju teksta), te priložiti potvrdu da nisi vlasnik oružja (potvrdu izdaje MUP). PZC obrazac možeš podignuti i u matičnom Odsjeku za poslove obrane. 

Tu dokumentaciju odneseš u matični područni Odsjek za poslove obrane (onaj od kuda ti je stigao poziv). 

Preporučujemo da napraviš i kopiju zahtjeva te da ti Odsjek za poslove obrane ovjeri kopiju kako bi imao dokaz da si predao zahtjev.

Nedavno je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, malde I socijalnu politiku objavilo službene upute oko ulaganja prigovora savjesti.

Informacije su dostupne na:

https://mdomsp.gov.hr/UserDocsImages/Ministarstvo/Prigovor%20savjesti.pdf 

 

8. Mogu li izjavu za prigovor savjesti poslati poštom?

Preporučujemo da odeš osobno do Odsjeka za poslove obrane. Ako je to nemoguće, možeš poslati i poštom, preporučeno i s povratnicom, kako bi imao dokaz da si izjavio prigovor savjesti.

 

9. Moram li obrazložiti zašto sam protiv sudjelovanja u radu oružanih snaga?

Ne. Dovoljno je u PZC obrascu samo zaokružiti iz kojih razloga ulažeš prigovor. Možeš se pozvati i na moralne i na vjerske razloge istovremeno (tj. zaokružiti oba).

 

10. Tko odlučuje o mom zahtjevu za prigovor savjesti?

O zahtjevu odlučuje nedavno osnovano Povjerenstvo za civilnu službu  koje radi pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Povjerenstvo se sastoji od tri člana: predstavnika Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

 

11. Koliko treba vremena Povjerenstvu da odluči o mom zahtjevu?

Budući da je Povjerenstvo novoosnovano, nemamo još iskustvo rada Povjerenstva. Za pretpostaviti da bi zahtjev trebali riješiti u razumnom roku od najduže 30 dana.

 

12. Na temelju čega Povjerenstvo odlučuje o mom zahtjevu?

Povjerenstvo odlučuje temeljem dokumentacije koju si predao (PZC obrazac, potvrda o nekažnjavanju, potvrda o neposjedovanju oružja). Nema načina da Povjerenstvo dodatno ulazi i propituje u nečiju savjest.

 

13. Mogu li se žaliti na odluke Povjerenstva?

Da. Nedavno je osnovano i Povjerenstvo za žalbe kojem možeš napisati pritužbu.

14. Može li me MORH pozvati na vojnu vježbu iako sam uložio prigovor savjesti?

Ako si dobio rješenje kojim se prihvaća tvoj prigovor savjesti, MORH te ne smije zvati na vojne vježbe. 

 

15. Što ako prigovor savjesti uložim nakon poziva za vojnu vježbu i nisam još dobio rješenje Povjerenstva. Moram li se odazvati na vojnu vježbu?

Taj dio nije zakonski reguliran. Ulaganje prigovora savjesti po nama trebalo bi odgoditi bilo kakve obaveze vezane uz vojsku. MORH u nekim rješenjima ima drugačiji pristup i tvrdi da samo ulaganje prigovora savjesti (dok o zahtjevu ne odluči Povjerenstvo) ne odgađa dužnost odlaska na vojnu vježbu. Budući da taj dio nije zakonski reguliran ostaje na tebi da procijeniš što ćeš te učiniti. Mi preporučujemo da se ne odazoveš na vojnu vježbu bez obzira na to što još nisi zaprimio službeno rješenje od Povjerenstva te da nam se javiš ako bude problema. 

 

16. Znate li za slučaj da je netko uložio prigovor savjesti ali je ipak bio pozvan na vojnu vježbu ili su protiv njega bile pokrenute stegovne mjere jer se nije odazvao na vojnu vježbu?

CMS za sada je bio upoznat s jednim slučajem osobe koja je uložila prigovor savjesti nakon zaprimanja poziva za vojnu vježbu. Njen zahtjev za prigovor savjesti nije bio formalno riješen ali osoba se svejedno nije odazvala na vojnu vježbu. MORH je tvrdio da osoba je bila dužna odazvati se, ali nakon naše intervencije dobili smo jamstva da MORH neće pokretati postupke protiv osobe niti ju novčano kazniti. U slučaju da imaš saznanja o sličnim situacijama ŽURNO nam javi!

 

17. Što ako mi djelatnik Odsjeka poslova za obranu tvrdi da nemam pravo na prigovor savjesti ili mi prijeti nekim stegovnim mjerama?

Podsjetite djelatnika na članke zakona koji vas štite (vidi pitanje 5), a ako i dalje prijeti ili odbija primiti  zahtjev svakako nam dojavi o kojem Odsjeku za poslove obrane je riječ. Mi nakon takve dojave direktno kontaktiramo Odsjek i razmatramo podizanje zakonskih tužbi. Također izvješćujemo MORH o nezakonitom postupanju njihovih djelatnika.

 

18. Što ako matični Odsjek za obranu ne želi zaprimiti moj zahtjev za prigovor savjesti?

Osim mjera koje možeš poduzeti iz prethodnog pitanja, svoj zahtjev možeš predati i na glavni urudžbeni ured u zgradi u kojoj se nalazi (obično su to tzv. Područni uredi). Ako ne postoji glavna pisarnica, svoj zahtjev pošalji preporučeno poštom s povratnicom na adresu matičnog Odsjeka za poslove obrane. Svakako nam javi ako Odsjek za poslove obranu ne želi primiti tvoj zahtjev.

 

19. Ako uložim prigovor savjesti, vodi li me MORH i dalje u nekoj od svojih evidencija?

Ne. Sukladno Zakonu o civilnoj službi tebe se uvrštava u evidenciju tzv. civilnih pričuvnika koju vodi Ministarstvo nadležno za poslove socijalne zaštite. Tada postaješ obveznik civilne zaštite koju vodi Državni ured za zaštitu i spašavanje. Obavezan si odazivati se na vježbe civilne zaštite. Nažalost, taj sustav je dosta zapušten u RH i do danas znamo da je bio samo jedan pokušaj poziva  za smotru civilne zaštite u gradu Zagrebu.

 

20. Kako ja mogu pomoći drugima oko prigovora savjesti?

Proslijedi ove informacije svima zainteresiranima. Postoji i interes medija da razgovara s prigovaračima savjesti kako bi osvijestili javnost o pravu na prigovor savjesti. Javi nam se ako si raspoložen za medijske izjave!

 

 

 

 


PZC_obrazac.pdf (1.34 MB)
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.