Podrška Građanskom odgoju i obrazovanju u Krapinsko zagorskoj županiji

Large_krapina

Centar za mirovne studije održao je u OŠ Side Košutić u Radoboju dvodnevni seminar "Uvod u ljudska prava". Interes obrazovnih radnika/ca je bio velik, sudjelovalo ih je 30, rad je bio dinamičan, rasprave žive, a evaluacije seminara odlične. 

Obrađena su područja: Povijest razvoja i generacije ljudskih prava; Načela, karakteristike i vrijednosti ljudskih prava; Ljudsko-pravna dimenzija GOO-a; Ključni dokumenti; Stereotipi, predrasude i diskriminacija; Ljudska prava i manjine te kontroverzne teme. Seminar su vodili Lovorka Bačić (Centar za mirovne studije) i Nikica Torbica (Osijek to GOO).

Seminar je bio namijenjen nastavnicama koje se pripremaju provoditi Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije, još jedne koja je prepoznala važnost postojanja ovih sadržaja u obrazovnom sustavu odnosno izgradnje građanske kompetencije svojim mladih te krenula u ostvarenje ovog programa.  

Održani seminar jedna je od aktivnosti kojom Centar za mirovne studije (CMS) pruža podršku uvođenju i provedbi GOO-a kao izvannastavne aktivnosti. Nastavak je višegodišnje suradnje sa gradovima i županijama koje uvode GOO u osnovne škole, a koji je inicirao Grad Rijeka 2016. godine. CMS, kao jedan od osnivača i član koordinacije GOOD inicijative, od 2009. se zalaže za uvođenje građanskog odgoja u formalni obrazovni sustav te podržava škole i nastavnike koje prepoznaju ovaj sadržaj kao vrijedan i žele demokratizirati škole te pripremati učenike za odgovoran život u zajednici.

Ovo i naredno stručno usavršavanje u području metodike dio su dvogodišnjeg projekta "Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole", čiji je nositelj Forum za slobodu odgoja, a partneri Gong i Centar za mirovne studije.

Projekt se provodi uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.