Nema mira bez održivog razvoja, niti održivog razvoja bez mira - počinje Tjedan globalnog obrazovanja 2023.!

Large_untitled_design__2_

Od 13. do 19. studenog održava se ovogodišnje izdanje međunarodnog Tjedna globalnog obrazovanja. Tjedan je godišnja svjetska inicijativa za podizanje svijesti o važnosti razvijanja globalne kompetencije mladih, ali i drugih građana, a ove se godine provodi pod motom „Mir za planet. Planet mira” i tematizira veze mira i održivosti. Tjedan u Hrvatskoj koordinira Centar za mirovne studije, a na međunarodnoj razini Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, više informacija pronađite ovdje.

Tjedan je prilika da različite organizacije, inicijative, neformalne grupe, institucije, građani i drugi organiziraju i provedu aktivnosti koje doprinose održivijem i pravednijem svijetu. U skladu s globalnim realnostima, ove je godine fokus osobito na temama mira i održivosti.

Veza dvaju tema je neraskidiva - borbe za resurse, utjecaj ekstremnih vremenskih događaja na ljude, nestašice vode i hrane kao posljedice klimatskih promjena - sve to pokreće nejednakosti, siromaštvo, konflikte, prisilne migracije i kršenja ljudskih prava, dok s druge strane vojna industrija ima snažan utjecaj na okoliš - procjene govore da je zaslužna za 5,5% globalnih emisija stakleničkih plinova, ne uzimajući uopće u obzir okolišni utjecaj aktualnih ratnih sukoba koji je nemjerljiv.  

Zašto globalno obrazovanje? Ono nam kao globalnim građanima i (cjeloživotnim) učenicima omogućuje da razumijemo svjetska pitanja i pruža nam znanja, izgrađuje vještine, vrijednosti i stavove potrebne za suočavanje s globalnim izazovima i njihovo rješavanje.

Na tragu je ovo podcilja 4.7 međunarodnog programa “Mijenjajmo svoj svijet: Agenda za održivi razvoj do 2030.” kojim su se brojne zemlje, uključujući i Hrvatsku, obvezale da će do 2030. godine osigurati da svi učenici steknu znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog razvoja putem edukacije za održivi razvoj i održive stilove života, ljudska prava, rodnu ravnopravnost, kao i za promoviranje kulture mira i nenasilja, pripadnosti globalnoj zajednici, poštivanja kulturne raznolikosti i doprinosa kulture održivom razvoju.

U privitku pogledajte koje će se aktivnosti održati u Hrvatskoj tijekom Tjedna! 

 

Tjedan globalnog obrazovanja je svjetska kampanja koju provode Centar „Sjever-Jug“ Vijeća Europe i Mreža Tjedna globalnog obrazovanja u okviru projekta  iLEGEND III - zajednički financiranog programa Europske unije i Vijeća Europe. Ima za cilj podizanje svijesti o Globalnom obrazovanju kao alatu za solidarnost, promjene i doprinos održivom, mirnijem i pravednijem svijetu.

Aktivnosti organizirane u okviru Tjedna globalnog obrazovanja isključiva su odgovornost organizatora i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Vijeća Europe. 

Za pitanja i podršku u organizaciji aktivnosti možete pisati na lana.jurman@cms.hr.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.